zondag 2 augustus 2020

Bluebird, bluebird - Attica Locke

Volt, 2019
293 p.
Vertaald uit het Engels: Bluebird, bluebird

In dit detectiveverhaal volgen we de zwarte Texas Ranger Darren Matthews naar een gat in Texas waar een dode zwarte man en een dode witte vrouw op enkele dagen van elkaar opduiken in het lokale moeras. De volgorde van de doden is belangrijk, want "normaal gezien" is die omgekeerd...

We komen terecht in het Amerika waar zwarte mensen dagelijks moeten vrezen voor hun bestaan, waar moorden op hen niet of nauwelijks worden opgelost en waar de dood van een witte mens meer wel dan niet in de schoenen van een onschuldige zwarte persoon wordt geschoven.

Dat Darren daar met zijn ster van de Texas Rangers komt rondneuzen, wordt helemaal niet in dank afgenomen door de lokale sheriff - wit natuurlijk - en een grootgrondbezitter die misschien wel meer weet dan hij aanvankelijk laat uitschijnen...

Het boek wordt zowat overal bejubeld en ik wou het echt goed vinden, maar er gebeurt niet echt iets... Ok, er zijn de twee lijken maar eer er iets wordt gedaan of uitgevogeld, zijn we al gauw ver over de helft van het slechts 293 pagina's tellende boek. Waar we wel ten volle mee geconfronteerd worden zijn de levensomstandigheden en het onrecht dat de zwarte bevolking wordt aangedaan in landelijk Texas (en ver daarbuiten).

Tot een aantal jaren geleden - toen Black lives matter internationaler doorbrak - had ik echt geen idee van hoe het er echt aan toeging in de VS en sindsdien is mijn idee van Amerika helemaal veranderd. Toegegeven, ook bij ons kan het heel wat beter, maar als ik lees en zie wat daar allemaal gebeurt, kan ik het bijna niet geloven - zonder dat ik er afbreuk aan wil doen.

Ook dit boek wil mensen bewust maken en daar slaagt het zeker in, maar daardoor verdwijnt het detectiveaspect van het verhaal wel een beetje naar de achtergrond... En zo wordt het boek wel in de markt gezet.

Drie sterren wat dus gewoon ok is, niet meer of minder.

Maar ik wil zeker het vervolg Duistere wortels lezen dat net verschenen is en waarin Darren Matthews opnieuw zijn leven moet gaan wagen in het Texas van de Aryan Brotherhood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten