vrijdag 24 augustus 2018

De buitenstaander - Stephen King


The House of Books, 2018
588 p.
Vertaald uit het Engels: The outsider

Dit boek kocht ik op de dag dat het verscheen, afgelopen 22 mei. Maar er aan beginnen was nog niet meteen aan de orde...

Ik had mij namelijk wat geïnformeerd over dit boek en het bleek dat je best eerst de Bill Hodges boeken gelezen had vooraleer aan deze te beginnen en daar moest ik dus nog 2 boeken van lezen. De buitenstaander werd opgespaard voor augustus, want dat werd Stephen King reading month. En na het lezen van De eerlijke vinder en Wisseling van de wacht kon ik ein-de-lijk aan dit boek beginnen.

Wat ik op voorhand al gelezen had, was waar, want de Bill Hodges trilogie wordt serieus gespoilerd in dit boek. Je moet ver de trilogie niet meer gaan lezen, het wordt hier allemaal netjes uit de doeken gedaan. Blij dat ik ze in de juiste volgorde gelezen heb dus.

In De buitenstaander wordt een 11-jarig jongetje op gruwelijke wijze vermoord. Alle forensische bewijzen leiden naar Terry Maitland, een gerespecteerd lid van de gemeenschap en coach van het kinderbaseballteam. Hij wordt dan ook met veel bombarie door de politie opgepakt tijdens een belangrijke wedstrijd van zijn team. Waar zowat het hele stadje present is.

Maar dan duikt een huizenhoog probleem op: Terry Maitland zat tijdens de moord op een conventie zo'n 100 km buiten de stad met enkele collega's en heeft een waterdicht alibi. Zowel de bewijzen van de moord als Terry's aanwezigheid op de conventie zijn waterdicht, maar hoe kan iemand nu op twee plaatsen tegelijk zijn?

De eerste helft van het boek draait helemaal rond dit mysterie, er worden extra bewijzen gezocht, Terry Maitland blijft zijn onschuld uitschreeuwen, maar niemand gelooft hem nog.

Na nog wat dramatische gebeurtenissen verschijnt Holly Gibney, die aandachtige lezers nog kennen uit de Bill Hodges trilogie, ten tonele. Bijna netjes halverwege het boek. Ze wordt door Terry's advocaat ingeschakeld om nog wat eindjes van het mysterie uit te zoeken en komt met een nogal ongelooflijke verklaring af: er is een buitenstaander in het spel, iemand die alles netjes loopt te coördineren en ze haalt zelfs het bovennatuurlijke aan.

Nu zijn er heel wat mensen die hier op afgeknapt zijn. Ik niet, want ik heb ondertussen toch al het gros van Kings werk achter de kiezen en ik was blij dat het niet iets "doodgewoons" was maar full on bovennatuurlijk. Dat had ik precies een beetje gemist (hoewel het in Wisseling van de wacht ook aanwezig was). Ook de introductie van Holly in het verhaal werkte niet op mijn zenuwen, aangezien ze weliswaar een personage is met een serieuze hoek af, maar toch sympathie weet op te wekken. Ik zie haar met andere woorden graag bezig en ze mag nog zo opduiken van mij.

En toch heeft dit boek zijn minpunten: eerst en vooral is het véél en veel te lang. Met zijn 588 pagina's heeft het er zeker 150 te veel. Daarnaast is het ook overduidelijk dat de meester ondertussen al veel jaartjes op de teller staan heeft, want de beschrijvingen die hij geeft over hoe je iets opzoekt op het internet zijn redelijk pijnlijk te noemen. Het is net alsof hij aan iemand raad gevraagd heeft hoe je dat moet doen (en dat blijkt ook uit zijn nawoord) en hij bouwt die dan na, waardoor er telkens een soort van stijlbreuk komt met de rest van het verhaal en eerlijk? Die dingen hoeven niet zo uitgebreid beschreven te worden, de hedendaagse mens kan dat zelf invullen.

En blijkbaar zijn er nog enkele dingen die niet kloppen, maar die vielen mij zelf niet zo hard op. Wat wél hard opviel was een flagrante fout (of toch in mijn ogen): een bepaald personage is er op het einde van het boek ondersteboven van omdat hij iemand heeft doodgeschoten. Zijn "eerste keer". Euhm nee, 300 pagina's ervoor heeft hij ook al iemand doodgeschoten en dat leek toen allesbehalve zijn eerste keer te zijn. Dat zijn dingen waar ik over val.

De buitenstaander heb ik desondanks met veel plezier gelezen, het was gewoon goede ouwe King met momenten.

3.5 sterren wegens toch te lang én een onvergeeflijke fout in het boek.


1 opmerking:

  1. Ook op pagina 381 komt Holly aan in een broekpak en op 283 gaat ze naar de wc en zit ze in het toilethokje met haar rok omhoog. Dat is volgens mij gewoon een fout van Lodewijks want in de Mr. Mercedes trilogie staan ook diverse fouten.

    BeantwoordenVerwijderen