donderdag 27 augustus 2020

Kijktip: Doctor Sleep

En er werd nog een Kingverfilming bekeken: de adaptatie van Doctor Sleep (vier sterren boek in mijn ogen), het vervolg op The shining (nog een vier sterren boek).

Het boek las ik jaren geleden en wat mij er vooral van bijgebleven is, is de figuur van Rose the Hat - slechterik extraordinaire. Want hoe kan je iemand anders noemen die kinderen vermoordt voor hun levenskracht om er van te kunnen eten? In de film wordt ze op magistrale wijze gespeeld door Rebecca Ferguson, ik geloofde het gewoon helemaal.

Ewan McGregor loopt ook rond in de film, gestalte gevend aan Danny, de zoon van Jack Nicholson uit The shining. Want jawel mensen, dit is wel de verfilming van een boek, maar evenzeer een hommage aan de Kubrickfilm uit 1980... En dan moet je weten dat Stephen King zelf niet opgezet was met deze verfilming en er een eigen adaptatie van maakte in 1997 die op niks trok.

Anyway, de knipogen (of zelfs dikke in your faces) in de film naar The shining vond ik schitterend, beginnend met de kleine Danny die - net als in de eerdere film - met zijn gocart over de iconische tapijten van het Overlook Hotel aan het racen is. Ze hebben zelfs acteurs gezocht die op Shelley Duvall en Jack Nicholson lijken om hun personages te spelen in Doctor Sleep.

Dan als volwassene is een alcoholische nietsnut, een figuur die we wel meer in Kings verhalen tegenkomen - het doet nooit kwaad om eigen ervaringen in je werk te stoppen. Maar hij betert zijn leven en zal een belangrijke figuur in het leven van Abra Stone worden die nog harder shinet dan hij en door Rose the Hat en haar trawanten wordt opgejaagd.

Al bij al was dit een interessante film. Wat Kingverfilmingen betreft zelfs bij de betere, zij het niet de beste. Ik heb mij 2.5 uur geamuseerd en dat doet al veel.

Wat ik nog wil meegeven: het einde van de film is niet hetzelfde als het einde in het boek, maar toch bevredigend. Je moet het maar kunnen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten