maandag 31 augustus 2020

Elke dag een film - week 2

Vorige week bekeek ik maar liefst 9 films, de ene al wat beter geslaagd dan de andere en variërend van eentje uit 1946 tot een uit 2020.

Ik ben benieuwd wat week 2 zal brengen aangezien ik pas de dag zelf beslis waar ik naar ga kijken...

De oogst van week 2:
Wadjda (2012) - Haifaa al-Mansour

Meisje in Saudi Arabië wil een fiets om haar vervelende vriendje in een race te kunnen verslaan.

Dat is de basis van deze film. Maar hij is nog zoveel meer: we krijgen hier geregeld ook kritiek op de manier waarop daar naar vrouwen gekeken wordt, door de ogen van een meisje van 10. Maar die ogen zijn al redelijk wijs geworden door alles wat ze zagen. En daar kan je kwaad over worden (onder normale omstandigheden zou ik dat zijn), maar het naturelle acteerwerk van Waad Mohammed als Wadjda maakt dat je eerder naar haar levensvreugde kijkt dan naar de wantoestanden.

Deze film stond al 2.5 jaar op mijn decoder en enkel door te zien dat hij ook in het Netflixaanbod zat, ben ik de opname gaan bekijken. Blij dat ik dat gedaan heb.

Doctor Sleep (2019) - Mike Flanagan

Werd hier al besproken.

Tenet (2020) - Christopher Nolan

Werd hier al besproken.

Jumanji: the next level (2019) - Jake Kasdan

Op donderdag had ik zin in iets licht en luchtigs en omdat de vorige Jumanji sequel, Jumanji: welcome to the jungle, mij zo goed was bevallen, ging ik voor deze. En hij stelde niet teleur.

De vrienden uit de vorige film komen terug in de videogame terecht en beleven opnieuw compleet geschifte avonturen. Leuk.

The matrix (1999) - The Wachowskis

Oh man, hier had ik echt zin in. De film is ondertussen 21 jaar oud - en dat zie je aan de computers en gsm's die gebruikt worden - maar hij staat nog steeds als een huis.

Of ik de twee vervolgfilms ook een kans ga geven? Dat zie ik nog wel...

Noces (2016) - Stephan Streker

Een Belgische film over een Brussels meisje dat hier in het "vrije Westen" opgroeit maar thuis gevangen zit in een andere cultuur (in dit geval de Pakistaanse).

We hebben het jammer genoeg al eerder en veel beter gezien... Ik voelde trouwens geen enkele band met het hoofdpersonage, wat in een film als deze toch een vereiste is.

Dit was spijtig, want ik had er zoveel meer van verwacht.

The great dictator (1940) - Charles Chaplin

Nog zo'n film die al jaaaaaren op mijn decoder stond (opgenomen op kerstdag 2017 op Canvas, 40 jaar na het overlijden van Chaplin) en die ik toch eens in mijn leven moet gezien hebben.

En 't is een goedje, met fantastische stukken, maar ook rotvervelende - maar dat zal de tijdsgeest zijn.

The great dictator is een film die iedereen zou moeten zien, al is het alleen al voor het genie dat Chaplin was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten