donderdag 16 augustus 2018

Wisseling van de wacht - Stephen King


Luitingh-Sijthoff, 2016
384 p.
Vertaald uit het Engels: End of watch

Het is niet van mijn gewoonte, maar om dit boek te kunnen bespreken, moet ik een ander boek spoileren...

Wisseling van de wacht is het derde en laatste deel van de Bill Hodges trilogie en om er iets deftigs over te kunnen zeggen, moet ik een belangrijk element van het eerste deel, Mr. Mercedes, kunnen aanhalen. Dat boek is ondertussen al 4 jaar oud en ik denk niet dat je deze bespreking gaat lezen als je de andere twee boeken in de trilogie nog niet gelezen hebt... Denk ik dus.

Hier gaan we.

Op het einde van Mr. Mercedes werd Brady Hartsfield, de Mercedes Killer, het hoofd ingeslagen door Holly Gibney. Het was even kantje boord, maar nu leeft de meervoudige moordenaar als een plant in een hospitaal. Als een plant? Nee, hij heeft een minimum aan mobiliteit: hij kan 10 meter strompelen, kan zichzelf voeden en zit voor de rest door het raam naar buiten te staren, de blik op leeg.

Dat is wat de rest van de wereld denkt, maar Brady is vanbinnen net héél levendig en plant wraak op iedereen die hem in deze toestand gebracht heeft, te beginnen met Bill Hodges die hij verantwoordelijk acht voor alles wat er met hem gebeurd is.

Diezelfde Bill Hodges wordt door een oud-collega opgeroepen bij een vreemde moord/zelfmoord. Een moeder en dochter zijn dood, de dochter was bijna volledig verlamd na de aanslag van de Mercedes Killer op het congrescentrum waar ze stond te wachten voor een jobbeurs en de bejaarde moeder zorgde voor haar dochter. Beiden zijn nu dood, door de hand van de moeder. Wat raar is, want beide vrouwen hadden vrede met hun situatie en leidden een tevreden leven.

Op de plaats delict vindt Holly, nu partner van Hodges bij zijn bureau Finders Keepers, een spelconsole, de Zappit, een merk en model dat al jaren niet meer te koop is, maar die een heel grote rol zal gaan spelen in het verhaal... Nu niet meteen die Zappit, maar het merk en model wél.

Hiermee is de toon voor het boek al gezet, je moet enkel nog weten dat King hier het bovennatuurlijke niet schuwt, maar het blijft vrij mild... Niet zoals wat ik enkel als een complete drugroes kan beschrijven op het einde van Revival, maar gewoon een extra element in het boek.

En waar ik het vorige boek, De eerlijke vinder, nog 3.5 sterren gaf, krijgt Wisseling van de wacht er een welgemeende vier. Van de trilogie vind ik het eerste boek, Mr. Mercedes, het beste maar dit derde mag er toch naast gaan staan.

Deze trilogie is ten zeerste geschikt voor wie eens Stephen King wil proberen maar schrik heeft van al de "horror" - die hij trouwens de laatste jaren ver achter zich laat bij het schrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten