vrijdag 31 augustus 2018

Grote Trucker / De verlenging - Stephen King


Luitingh-Sijthoff, 2013 (oorspr. 2010)
p. 159-318
Vertaald uit het Engels: Big driver / Fair extension

Tijdens de laatste vijf dagen van augustus wilde ik nog iets korts van King lezen en keerde daarom terug naar de bundeling Aardedonker zonder sterren.

De volgende novelle in het boek was Grote Trucker, een verhaal van verkrachting en wraak waar ik regelrechte haat voor begon te koesteren.

Grote Trucker is 123 pagina's lang en begint redelijk kalmpjes: een schrijfster van "cosy mysteries" (denk aan iets zoals Miss Marple: er is een lijk maar geen of weinig bloed) wordt uitgenodigd door een boekenclub om over haar werk te komen spreken. Na afloop raadt de lokale bibliothecaresse haar een alternatieve, maar kortere, route naar huis aan. Op deze afgelegen weg krijgt ze autopech en de man die ineens opduikt om haar te "helpen" verkracht haar brutaal en laat haar voor dood achter. Ze weet thuis te geraken (dat haar grootste motivatie daarvoor haar kat Fritzy is, vond ik een mooie touch) en begint daar haar wraak op de verkrachter te plannen.

Allemaal goed en wel, maar ik vond dit een hoogst ongeloofwaardig verhaal en ook hier hoort het hoofdpersonage stemmen (zie De ontvoering): haar kat spreekt tot haar en zelfs haar TomTom! Dat vond ik er op den duur echt over. Dat er in dit verhaal eveneens enkele serieuze blunders zitten die er niet door een redacteur/vertaler uitgehaald werden, stootte tegen de borst: terwijl Tess verkracht wordt, ziet ze haar jurk even verder op de vloer liggen. Enkele pagina's later doet ze haar broek aan wanneer ze naar huis vertrekt. Wat is het nu? En later in het verhaal zit haar verkrachter dood in zijn onderbroek in de zetel en enkele pagina's later heeft hij ook een verschoten geruit hemd aan. Ik denk niet dat dode mannen zich ineens gaan verkleden...

2.5 sterren voor dit ondermaatse verhaal dat blijkbaar ook nog verfilmd werd - door Lifetime TV, dus 't zal wel bucht zijn.

Na dit onding waren er nog 2 augustusdagen te vullen en gooide ik er het kortverhaal (35 pagina's) De verlenging tegenaan. Heel wat beter dan het voorgaande, dat kan ik alvast zeggen!

David Streeter, een man met terminale kanker, ontmoet op een dag George Elvid (dan weet je ook hoe laat het is) die hem een uitweg biedt: in ruil voor een deel van zijn inkomen de volgende 15 jaar, zal hij zeker nog zo lang leven en misschien langer. Hij moet daarnaast ook iemand aanduiden die hij haat om het ongeluk op af te schuiven.

Daarvoor nomineert hij zijn beste vriend sinds kindertijd, Tom Goodhugh. Die stal namelijk zijn vriendinnetje en trouwde er mee, had een briljante schoolcarrière op de kap van zijn beste vriend en werd stinkend rijk, ook door op zijn beste vriend beroep te doen. Het moet maar eens gedaan zijn met al dat geluk, nu is het de beurt aan David.

En jawel: zijn kanker verdwijnt en het gaat hem en zijn gezin voor de wind. Bij Tom is het de ene tragedie na de andere: zijn vrouw sterft, zijn oudste zoon heeft een hartaanval waardoor hij als een halve plant achterblijft, zijn dochter trouwt maar verliest haar man en later haar baby en zo gaat het maar door... Ellende na ellende na ellende.

David blijft in dit alles zijn beste vriend steunen, maar hij geniet ook van diens onfortuinlijke leven en jaar na jaar blijft hij netjes een deel van zijn inkomen afstaan.

Je kan het Schadenfreude noemen, maar ik heb genoten van dit verhaal (zeker na het fiasco van Grote Trucker). Wie heeft er trouwens niet al eens iemand die alles lijkt te hebben iets slechts toegewenst? Juist ja.

3.5 sterren voor dit verhaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten