woensdag 15 augustus 2018

Kijktip: Grave


Vorige week kreeg ik eindelijk de dvd van Grave te pakken, een Frans-Belgische horrorfilm die ik twee jaar geleden mankeerde op het filmfestival en die daarna steeds uit mijn handen leek te glibberen. Het mocht precies niet zijn...

Maar nu dus wel.

Grave is het verhaal van de 16-jarige Justine die als wonderkind aan de universiteit kan beginnen. Net als haar ouders en grote zus wordt dat dierengeneeskunde en is ze ook rabiaat vegetariër. En dat laatste gaat ver: wanneer ze in de aula per ongeluk een stuk vlees dat in haar puree beland is in haar mond steekt, schiet haar moeder in een kramp want "ze heeft er toch niet in gebeten, he!".
Tja, vegetariërs, 't is een ras apart...

Tijdens haar eerste nacht op kot wordt ze ruw uit haar bed gelicht door ouderejaars die de nieuwelingen willen ontgroenen. En daar wordt ze op een bepaald moment verplicht om een rauwe konijnenlever naar binnen te werken.

Dat kleine stukje rauw vlees heeft grote gevolgen. Het is net alsof Justine een ontwaken kent, zowel seksueel als nog iets veel diepers, donkerders en dierlijks...

Het spreekt voor zich dat de dingen nogal uit de hand lopen, maar dat is nooit op zijn Amerikaans. We hebben hier te maken met een kleinschalige Frans-Belgische productie, nietwaar. Er zitten wel genoeg gruwelijke beelden in de film, beelden waar ik af en toe even moest wegkijken of die ik echt nogal gortig vond. Maar daarvoor keek ik natuurlijk naar deze film. Geslaagd op dat vlak zou ik zeggen.

Qua sfeer deed de film mij nogal aan When animals dream denken, een Deense horrorfilm waarin eveneens een 16-jarig meisje dingen over zichzelf begint te ontdekken die angstaanjagend zijn. En ik heb een klein vermoeden dat de makers van Thelma (vorig jaar op het filmfestival) toch op zijn minst heel goed naar deze film gekeken hebben.

Blij dat ik hem gezien heb en het is echt een aanrader in zijn genre, de Europese horror. Nog van dat alstublieft.




1 opmerking:

  1. Ik vind het zelfde van de film. Door het einde was ik een beetje gerust gesteld. Want anders was de film in mee hoofd blijven malen ☺.

    BeantwoordenVerwijderen