zaterdag 18 augustus 2018

1922 - Stephen King


Luitingh-Sijthoff, 2013 (oorspr. 2010)
p. 11-157
Vertaald uit het Engels: 1922

Om mezelf eventjes een pauze van het Bill Hodges universum te gunnen, ging ik voor een novelle van Stephen King.

1922 is het eerste - en langste - verhaal in de bundeling Aardedonker zonder sterren en loopt van pagina 11 tot pagina 157. Wat bij een andere auteur al meteen een boek zou genoemd worden, want die 146 pagina's hebben een heel kleine druk en zouden "normaal" waarschijnlijk op zo'n 200 pagina's uitkomen. Amélie Nothomb doet zo'n worp elk jaar.

In 1922 volgen we boer Wilfred James die een tevreden leven leidt op zijn boerderij. Maar dat is zonder zijn vrouw Arlette gerekend, die 40 hectaren land van haar vader erfde en liefst van al dat land mét de boerderij van Wilfred erbij aan een grote varkensslachterij zou verkopen, zodat ze naar de stad kunnen verhuizen.

Omdat zijn vrouw niet ophoudt met zeuren, besluit hij haar te vermoorden (zoals een mens placht te doen) en hij weet zijn 14-jarige zoon mee te betrekken in het plan.

De moord zelf verloopt op de meest gruwelijke wijze, want het gaat natuurlijk niet zoals gepland. En wanneer ze Arlette in een in ongebruik geraakte put op de boerderij willen dumpen, valt ze er op zo'n manier in dat haar verminkte gezicht vol zichtbaar is voor de buitenwereld.

Wilfred mag dan denken dat op die manier al zijn problemen van de baan zijn, maar ze beginnen nog maar pas... Er verschijnt een advocaat van de varkensslachterij op zijn erf, zijn zoon ontspoort helemaal omdat hij niet met zijn medeplichtigheid aan de moord kan leven en dan duiken ook overal ratten op op de boerderij. Een mens zou van minder zijn verstand gaan verliezen...

De novelle werd geschreven als de bekentenis van Wilfred, 8 jaar later op een hotelkamer. Hij pent er alles neer wat er gebeurde van kort voor hij zijn vrouw vermoordde tot het moment dat hij begint te schrijven.

King weet ook in zijn kortere verhalen de aandacht van zijn lezers vast te grijpen en dit is een gruwelijk en intrigerend verhaal over een man die zodanig door zijn vrouw getergd wordt dat moord de enige oplossing lijkt. Maar dat is zonder de menselijke geest gerekend...

Bijna een jaar geleden verscheen de verfilming hiervan op Netflix. Die ga ik toch proberen te bekijken deze maand.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten