maandag 4 maart 2024

Prijzenseizoen: Oscars IV

In mijn laatste Oscarbericht bekijk ik nog even de acteurnominaties en ook daar heb ik ver alle genomineerden gezien.

Eentje heb ik niet gezien en da's omdat ik niet echt zin in die film had en ik wou er al helemaal geen geld aan geven in de cinema...

Acteur in een hoofdrol

Het beeldje mag voor mij naar Paul Giamatti gaan voor The holdovers. Hij zet daar met verve een grumpy old man neer die uiteindelijk weet te vertederen. Wat hij daar bovendien met zijn oog doet, is met momenten heel verwarrend (en ze willen blijkbaar niet zeggen hoe ze dit gedaan hebben).

Runner up voor mij is Jeffrey Wright in American fiction. Hij weet altijd goed te acteren en dat is hier niet anders.

Maar het beeldje zal wel naar Cillian Murphy gaan voor Oppenheimer want die is overal de prijzen aan het binnenrijven, maar ik had het dus meer voor de vorige twee vertolkingen.

Colman Domingo valt als Rustin te bekijken in de gelijknamige film op Netflix, maar dat gaat weer over een Amerikaans historisch feit (de mars op Washington in 1963 waarbij hij een spilfiguur was in het organiseren ervan) waar wij niks van af weten en ik was dan ook niet echt betrokken bij wat er op mijn scherm gebeurde... Zijn vertolking was best ok, maar een beetje op het fanatieke af.

Wie het in elk geval niet verdient is Bradley Cooper voor zijn irritante vertolking van Leonard Bernstein in Maestro (bespreking helemaal onderaan de pagina). Er is al veel geschreven over zijn valse neus in deze film maar die maakte dus blijkbaar ook dat hij de hele tijd zit te praten alsof hij snipverkouden is. Irritant, echt.

Acteur in een bijrol

Het enige dat Oppenheimer van mij mag winnen, is de Oscar voor beste mannelijke bijrol want mensen, Robert Downey Jr. schittert daar gewoon.

Andere kanshebbers in mijn ogen: Mark Ruffalo in Poor things (hebben we daar een Avengers-reünietje?) en Sterling K. Brown in American fiction.

Totaal niet in aanmerking komend voor mij: Robert De Niro die in Killers of the flower moon weer maar eens een onaangename mens speelt en Ryan Gosling in Barbie - hoewel hij dus wel uitermate geschikt is om een plastieken pop te spelen, maar ik gun hem geen Oscar.

Actrice in een hoofdrol

Ja mensen, ik weet dat Emma Stone met de Oscar zal gaan lopen, maar zij staat in mijn overzicht slechts op plek 3. Hoofdvogel wordt voor mij afgeschoten door Sandra Hüller die staat de acteren dat de stukken er af vliegen in Anatomie d'une chute - dat was zelfs Tár-waardig in mijn ogen.

Als het Sandra niet wordt, mag het ook Carey Mulligan worden, de enige die maakte dat ik Maestro heb uitgekeken. Ook zij verbluft in deze film.

Emma Stone (Poor things) en Lily Gladstone (Killers of the flower moon) zetten ook schitterende prestaties neer, maar ik had het meer voor de vorige twee.

Als laatste en zéker niet slechtste hebben we nog Annette Bening in Nyad. Wat zij daar op haar 65e weet te presteren is fenomenaal. Maar ik vrees dat deze film/vertolking door de mazen van het net zal glippen door al het andere acteergeweld in deze categorie.

Maar wel: 5 heel sterke kandidaten hier!

Actrice in een bijrol

Tja, één van mijn favoriete actrices die genomineerd is? Dan gaat mijn voorkeur zonder meer daar naartoe. Van mij mag Jodie Foster met een derde Oscar naar huis. Zij speelt de beste vriendin van Annette Bening in Nyad en je gelooft het echt dat deze twee personages al jarenlang bevriend zijn.

Ik moet wel toegeven dat ik The color purple niet gezien heb. Ik vind het sowieso al raar dat er een Broadwaymusical van dit boek/deze film gemaakt werd en de verfilming daarvan? Nee, daar zat ik niet meteen voor te springen... Maar Danielle Brooks (Taystee uit Orange is the new black) is wel een goeie actrice en blijkbaar kan ze dan ook zingen? Chapeau.

Da'Vine Joy Randolph ontroert als kokkin Mary Lamb in The holdovers en verdient het ook wel.

America Ferrara is zowat de enige vrouw die voor Barbie genomineerd werd. Haar rol was misschien wat op het pedante af (ik vond de speech het eerste moment wel ok, maar die kan inderdaad op de zenuwen werken), dus moet ze de Oscar niet krijgen van mij. 

Totaal onverdiende nominatie (en da's niet haar eigen schuld) is Emily Blunt in Oppenheimer. Ze had daar ver niets te doen en als al haar scènes uit de film zouden geknipt worden, heb je niks gemist.

Maar ik vrees er een beetje voor dat Jodie met de Oscar naar huis zal gaan, ze hebben vorig jaar al beide actrice-oscars aan oudere vrouwen gegeven (Michelle Yeoh was 60 en Jamie Lee Curtis 64) en ze gaan dat geen twee jaar na elkaar doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten