vrijdag 22 maart 2024

The Green Mill murder - Kerry Greenwood

 
Constable, 2014 (oorspr. 1993)
218 p.
Niet vertaald


We weten ondertussen allemaal wat het betekent wanneer Phryne Fisher uit mijn boekenkast komt gekropen: lezen gaat moeilijk en ik heb iets nodig dat me terug op het juiste pad kan krijgen. Gelukkig stelt deze serie nooit teleur en dat was bij dit boek niet anders...

Wanneer Phryne Fisher naar de Green Mill Jazz Club trekt om te gaan dansen en een man ineens dood neerstort naast haar - neergestoken in het hart - en niemand van de omstaanders iets gezien heeft, heeft ze een nieuwe zaak beet.

Hoofdverdachte is haar eigen danspartner Charles Freeman die na het hele gebeuren de benen nam. En wanneer ze in zijn familiegeschiedenis duikt, komen er enkele onfrisse zaken naar boven...

We krijgen hier de ondertussen bekende ingrediënten te lezen: Phryne die een moord moet oplossen, tussendoor een man of twee in haar bed trekt en wat zijsporen die  - in dit geval - bijna interessanter zijn dan de eigenlijke zaak.

Settingen zijn een zweterige nachtclub maar ook de Australische bush met adembenemende berglandschappen waar Phryne met haar Gypsy Moth vliegtuig over vliegt om op zoek te gaan naar de dood gewaande erfgenaam van een fortuin. En vooral haar passage in deze wildernis vond ik heerlijk om te lezen - niet dat ik zelf plannen heb in die richting want: natuur, brrrr...

Het oplossen van de moord wordt eigenlijk een bijzaak in het boek en wie het uiteindelijk gedaan heeft (je hebt het als lezer natuurlijk al vroeger door) komt pas helemaal op het eind aan bod, het hele "we trekken de wildernis in" stond op de voorgrond en zoals al gezegd, dat vond ik zelf interessanter dan de avonturen in de nachtclub.

Blij dat ik dit boek gelezen heb, ik vloog er door en ben helemaal klaar nu om dat tweede boek (ja, we lezen er twee deze keer) voor de leesgroep op te nemen.

Zoals de meeste boeken in deze serie gaf ik er 3.5 sterren aan.

The Green Mill murder is het vijfde boek in de serie en werd verfilmd als de derde aflevering van het eerste seizoen van de tv-reeks en natuurlijk bekeek ik deze ook nog eens. Het hele wildernisgebeuren werd geschrapt (begrijpelijk) maar Phryne gaat wél met haar vliegtuig op zoek naar de dood gewaande erfgenaam. Een vermakelijke aflevering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten