zondag 5 november 2023

Oktober favorites

Oktober was natuurlijk filmfestivalmaand en ik zat 10 dagen lang in Gent om er in totaal 23 films te zien.

En daar heb ik zeker goeie dingen gezien.

Mijn favoriete film van het festival zag ik al op dag 1 en aangezien het een film was waar ik het hele festival aan bleef denken, kan ik gerust zeggen dat het de beste was die ik zag:

Vampire humaniste cherche suicidaire consentant is een Frans-Canadese film over een vampiertiener die weigert mensen te doden. Probleem, want zo kan ze niet eten. Wanneer ze een jongen ontmoet die zelfmoord wil plegen, lijkt haar probleem van de baan want als iemand toch al wil sterven kan het toch geen kwaad om die te doden? Dit was een leuke coming of age film met serieus wat humor erin verwerkt en hopelijk komt die toch ergens beschikbaar om te kijken want ik wil hem nog eens zien.

Verdere toppers: Late night with the devil, Poor things (de nieuwe Yorgos Lanthimos!), Amal, La passion de Dodin Buffant (Franse inzending voor de Oscars), Das Lehrerzimmer (Duitse inzending voor de Oscars), Fallen leaves (Finse inzending voor de Oscars), Conann (de mafste film die ik zag), Dream scenario, The holdovers, Theatre camp en Scrapper.

En natuurlijk had ik ook een paar stinkers waaronder jammer genoeg de Belgische inzending voor de Oscars: Augure.

Maar er was ook nog een ander filmfestivalletje op het eind van de maand: Razor Reel in Brugge.

Pas vorig jaar kwam ik er achter dat dit festival bestond en dit jaar ben ik er voor de eerste keer naartoe geweest hoewel het dus al aan de 16e editie toe was. Dit kleine maar gezellige genrefestival (horror, SF en fantasy) ging door op twee lange weekenden in de herfstvakantie en ik mocht zelfs in de jury van een filmprijs zitten! Meer daarover in mijn favorieten van volgende maand want de uitreiking was op 4 november...

Anyway, ik heb in oktober 6 films van dit festival gezien waaronder de openingsfilm, T.I.M., over een vrouw die van haar werk een AI-robot mee naar huis moet nemen om hem uit te proberen en de problemen die dat - natuurlijk - veroorzaakt.

Deze film vond ik zelf niet zo bijzonder, maar het was een mooie opener voor het festival. De receptie achteraf was wél de moeite.

En ik ging ook nog twee keer "gewoon" naar de cinema - een mens moet iets met zijn tijd he:

Nyad werd hier besproken en is ondertussen op Netflix te zien.
Het smelt werd hier besproken.

En zo zat ik dus 26 keer in de cinema in oktober...

Maar ik heb thuis ook nog leuke dingen gezien:

Begin oktober zond ARD het vierde seizoen (12 afleveringen) van Babylon Berlin uit op 4 dagen tijd en ik verslond de reeks op ver evenveel dagen.

We beginnen met de jaarovergang van 1930 naar 1931, de nazipartij is in opkomst, we bevinden ons in de onderwereld van Berlijn, Charlotte doet mee aan een dansmarathon, er zijn geheime genootschappen... Veel te veel om op te noemen maar het was weer o zo goed!

Op Prime bekeek ik de laatste afleveringen van het tweede seizoen van The wheel of time en dit is echt goed bezig om een nieuwe favoriete serie te worden.

Ik ben gewoon weg van deze fantasyreeks met zijn fascinerend magiesysteem en het ziet er ook allemaal zo verdomd goed uit.

Laatste serietopper zag ik op Canvas want daar werd het tweede seizoen van Domina getoond.

Deze historische reeks draait rond Livia Drusilla, de machtigste vrouw in het antieke Rome en dat in een tijd waarin vrouwen niks te zeggen hadden - natuurlijk dat ik zoiets dan geweldig vind.

Op Halloween bekeek ik anderhalve film ('k was te laat beginnen kijken waardoor ik de tweede film uitkeek op 1 november overdag), maar Renfield was wel een goeie keuze als eerste film.

Een humoristische vampierenfilm die draait rond Dracula's "familiar" Renfield die een eigen willetje ontwikkelt in de film. Dracula wordt op groteske manier gespeeld door Nicolas Cage maar het werkte voor mij want ik heb me heel hard geamuseerd.

Er werd ook 1x gequizd:

Op de Damvalleiquiz werden we 5de en ik was misschien net iets te blij met het zakmes dat in de prijzenpot zat...

Maar ik was ook sociaal in oktober want ik sprak 2 keer af met een vriendin (2 keer een andere, ik ken meer dan 1 persoon he): 1 keer om koffie te gaan drinken en 1 keer om te gaan wandelen.

Dat laatste deden we in de Vagevuurbossen in Wingene, een heel mooi bosdomein.

En ik ging ook op restaurant met mijn vast quizploeg. We hadden een cadeaubon gewonnen bij één van onze quizzen en die werd ingeruild bij Café de Paris in Aalst. Het werd een geslaagde avond, op alle vlakken.

Als laatste dan nog mijn book haul en die is heel bescheiden:

Op 17 oktober arriveerde de autobiografie van Patrick Stewart in mijn brievenbus. Voor wie hem niet kent (wie ben je?): hij geeft gestalte aan mijn favoriete Star Trek kapitein Jean-Luc Picard en dat in 7 seizoenen van Star Trek: the next generation en de 4 vervolgfilms en de laatste jaren ook nog in 3 seizoenen van Star Trek: Picard. Hij kon dus geen betere titel gekozen hebben dan Making it so.

Het boek ben ik momenteel aan het lezen en het is bijna uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten