donderdag 30 november 2023

Death at Victoria Dock - Kerry Greenwood

 
Constable, 2014 (oorspr. 1992)
184 p.
Niet vertaald


Lezen gaat nog altijd moeilijk (dat belooft voor het volgende boek van de leesgroep...) en dan keer ik uiteraard terug naar wat - voorlopig - wél nog lukt en dat is een boek uit de Phryne Fisher mysteries reeks. 

Phryne Fisher rijdt met haar auto langs het Victoria Dock en wordt beschoten. Deze keer niet omdat iemand háár wil vermoorden, maar ze is ongelukkigerwijze beland in de vuurregen van de moordpoging op iemand anders want er ligt een mooie jongeling doorzeefd met kogels op straat die uiteindelijk in haar armen sterft. En het verlies van zo'n schoonheid maakt haar kwaad, zodanig dat ze wil weten wie hem vermoord heeft. Een nieuwe zaak dus die haar in het hol van anarchisten brengt en waarbij zij - en de mensen rondom haar - moeten gaan vrezen voor hun eigen leven.

Daarnaast verdwijnt een rijkeluisdochter uit het huis waar ze met haar vader, broer en zwangere stiefmoeder woont en Phryne gaat ook naar haar op zoek, geholpen door haar twee adoptiedochters (die ze in Murder on the Ballarat train in huis haalde) die op dezelfde school zitten als het verdwenen meisje. Deze zoektocht leidt haar uiteindelijk naar het klooster... Anarchisten en kloosterzusters, best een mooi contrast in dit boek.

Zoals steeds zijn er dus twee zaken die Phryne tegelijk moet oplossen maar deze keer werkte het minder voor mij: het verhaal met de anarchisten was spannend, bloederig en opwindend maar dat werd telkens onderbroken door de tienerperikelen van het verdwenen meisje waar ik eigenlijk weinig belangstelling voor had.

En dat uit zich dan in 3 sterren, niet slecht maar ook niet wauw met andere woorden.

Het boek werd verfilmd als de vierde aflevering van het eerste seizoen van de tv-reeks en natuurlijk heb ik die nog eens herbekeken - elk excuus is goed voor een portie Phryne op mijn tv. Maar het is niet de beste aflevering, ik vond ze eigenlijk nogal saai...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten