dinsdag 19 september 2023

Stephen King - Holly

 
Boekerij, 2023
521 p.
Vertaald uit het Engels: Holly


Op 5 september verscheen het nieuwe boek van Stephen King en ik haalde het diezelfde dag nog in huis om er meteen aan te beginnen - hiermee is Stephen King reading month helemaal naar de vuilbak verwezen vrees ik - en een goeie week later was het uit.

In Holly staat Holly Gibney centraal, het personage dat King schiep in Mr. Mercedes en dat heel de Bill Hodgestrilogie meeging. Daarna kreeg ze nog een glansrol in De buitenstaander en haar eigen kortverhaal in de bundel Als het bloedt. King is zelfverklaard fan van het personage en ik lees ook graag over haar. Dit alles wil wel zeggen dat je Holly niet echt als een op zich staand boek kan lezen, er wordt geregeld verwezen naar wat voorafging en je krijgt al meteen heel wat spoilers als je die boeken nog niet gelezen hebt.

Nu moet ik wel eerst de olifant in de kamer benoemen: King verwerkt het hele coronagebeuren in dit boek dat zich afspeelt in 2021. We krijgen dus mondmaskers (vertaald als het vreselijke Hollandse "mondkapjes"), vaccinatiestatussen en weer geregeld Trumpbashing terwijl die in die periode niet eens meer president was. Begroetingen worden gevolgd door welk vaccin ze gekregen hebben, de alcoholgel en handschoenen zijn omnipresent en alle slechteriken in het verhaal zijn natuurlijk antivaxers... *zucht* 

Dat werkte toch serieus op mijn systeem: als ik fictie lees, wil ik ook dat het dat is en mij niet aan de toestand in de wereld herinnert. Het verhaal had net zo goed zonder gekund.

Soit eens je je daar over zet, krijg je wél een spannende thriller te lezen.

Na de dood van Bill Hodges (ja, spoiler) heeft Holly het detectivebureau Finders keepers overgenomen. Zij lost nu met enkele medewerkers zaken op maar heeft eventjes nood aan er uit te zijn na de dood van haar moeder - niet dat die twee de beste relatie hadden maar het doet toch wat met een mens...

En dan wordt ze opgebeld door bezorgde moeder Penny Dahl wiens dochter Bonnie al even vermist is en ze is er zeker van dat er iets vreselijk met haar gebeurd is. Holly is niet meteen happig om een nieuwe zaak aan te nemen maar het blijft door haar hoofd spelen en ze gaat uiteindelijk op onderzoek.

Het gevaar in dit boek komt uit een nogal onverwachte hoek: het bejaarde professorenkoppel Rodney en Emily Harris houden er wel heel vreemde praktijken op na - zonder al veel te willen weggeven. Geen wilde bovennatuurlijke dingen in dit boek, enkel het rotste van de menselijke soort en da's op zich al horror genoeg...

Is Holly het beste boek van King? Zeker niet, maar voor mij valt het netjes in de middenmoot. Niet wereldschokkend maar zeker niet het slechtste dat hij al neergepend heeft.

3.5 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten