vrijdag 16 juni 2023

Blood and circuses - Kerry Greenwood

 
Constable, 2014 (oorspr. 1994)
241 p.
Niet vertaald


Aangezien we graag dingen achterstevoren doen, las ik het zesde deel van de Phryne Fisher Mysteries na het zevende. Niet dat het veel uitmaakt want de boeken kunnen makkelijk los van elkaar gelezen worden.

In Blood and circuses (waar er ook bij de tv-serie een evenknie voor is) verveelt Phryne zich stierlijk en wat doet een mens dan? Bij het circus gaan...

Het is natuurlijk een beetje ingewikkelder dan dat: ze wordt door een aantal mensen van het circus gevraagd om bizarre voorvallen te onderzoeken waardoor het circus verlieslatend geworden is. En hiervoor zal ze al haar privilege en luxe moeten achterlaten om als het gewone meisje Fern acrobate op een paard te worden - want we gaan undercover mensen!

Daarnaast volgen we ook de zaak van politie-inspecteur Jack Robinson die de moord op Mr. Christopher onderzoekt die bij hetzelfde circus als een soort freak werkte: hij was namelijk een complete hermafrodiet. Deze zaak leidt de inspecteur naar een louche onderneming die criminelen het land uit helpt.

De twee zaken hebben natuurlijk met elkaar te maken en wanneer Phryne en Jack hun bevindingen samenleggen, wordt de zaak netjes opgelost.

We krijgen hier wel een beetje een atypische Phryne Fisher omdat ze begint te twijfelen aan zichzelf: wie is ze nog eens alles wat haar tot "the honourable Miss Phryne Fisher" maakt, wordt weggepoetst? Het besef komt dat ze eigenlijk nog nooit ergens alleen voor gestaan heeft en dat er altijd mensen in de buurt zijn om haar te helpen of voor haar te zorgen. 

De reeks wordt omschreven als een "cosy mystery" wat makkelijk leesbare en verteerbare boeken zou moeten opleveren maar in Blood and circuses is de dreiging heel reëel en bevindt Phryne zich in wel heel nauwe schoentjes op den duur. Je begint zowaar met haar in te zitten.

Maar natuurlijk is ze daarnaast ook zowat een superheld want wie anders kan na 3 keer al zijn balans vinden op een galopperend paard en er dan ook nog op blijven rechtstaan? Phryne Fisher natuurlijk - die kan alles. Om dan nog maar te zwijgen van de mannen die ze links en rechts in haar bed weet te trekken, ze vindt zelfs bijna de ware liefde in het circus.

Ik heb dit boek eerlijk gezegd zelfs nog liever gelezen dan Ruddy Gore en aangezien ik nog 8 andere boeken van de reeks in huis heb, hoop ik op nog heel wat leesplezier.

3.5 sterren - wat evenveel is als Ruddy Gore, maar het staat toch lichtjes hoger in mijn rangschikking.

En dan nog even de trailer van de 11de aflevering van het eerste seizoen die losjes op dit boek werd gebaseerd.

Phryne gaat hier namelijk undercover in het circus om de moord op Miss Christopher te onderzoeken en gaat aan de slag als goochelaarsassistente - een actrice stunts op een paard laten uitvoeren is wat veel gevraagd natuurlijk - en heel de subplot die onderzocht wordt door inspecteur Robinson in het boek is afwezig. Ook krijgen we hier te zien wat er met haar zus Jane gebeurde toen ze kinderen waren: Jane verdween namelijk na een bezoek met Phryne aan het circus en de man die voor die misdaad werd opgepakt, ontkent nog steeds. Maar heel dit verhaal is nergens in de boeken te vinden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten