zaterdag 31 augustus 2019

Schone slaapsters - Stephen en Owen King


The House of Books, 2017
832 p.
Vertaald uit het Engels: Sleeping beauties

Overal ter wereld worden vrouwen die in slaap vallen, niet meer wakker. Rond hun lichaam spint zich een cocon en wanneer geprobeerd wordt om die te verwijderen, vallen de vrouwen iedereen aan die in hun buurt is.

In het onooglijke stadje Dooling, enkel bekend om zijn vrouwengevangenis, verschijnt een wonderlijke vrouw ten tonele. Haar eerste werk is een duo meth verkopers naar de andere wereld helpen en hun labo op te blazen, waardoor de autoriteiten verwittigd worden en de vrouw - die zich Evie Black noemt - opgepakt en naar de gevangenis gebracht wordt. Daar blijkt dat zij de enige vrouw is die kan gaan slapen en weer gewoon wakker wordt, om nog maar te zwijgen van de motten die steeds rond haar fladderen en de ratten die ze lijkt te kunnen aanvoeren...

Sheriff Lila Norcross probeert te achterhalen wie deze vrouw is, maar ze vecht ook tegen de onvermijdelijke slaap die er zit aan te komen...

Dit beest van een boek (mijn tweede deze maand met meer dan 800 pagina's) wil de lezer een heel dorp leren kennen en nog voor het boek maar begint, krijg je al een lijst van 4 pagina's met personages onder ogen. Genoeg om eens goed te slikken vooraleer je aan hoofdstuk 1 begint.

Gelukkig is King een schrijver die dit aankan en de personages worden geleidelijk aan geïntroduceerd waardoor je ze echt heel makkelijk uit elkaar kan houden en zelfs na een paar honderdtal pagina's nog weet wie iemand was die je al die tijd niet meer tegenkwam in het verhaal. Je moet het maar kunnen als schrijver.

Hoofdpersonages van het boek, buiten de mysterieuze Evie Black, zijn sheriff Lila Norcross en haar man Cliff, die als gevangenispsychiater daar de boel recht probeert te houden eens de gedetineerden in slaap beginnen vallen en er vanuit het dorp plannen komen om Evie uit de gevangenis te komen halen.

De vrouwen die in slaap vallen, zij het enkel die van Dooling, komen in een parallelle wereld terecht waar ze zo goed en zo kwaad als ze kunnen een nieuwe maatschappij proberen op te bouwen, nu zonder de invloed van mannen en je raadt het al: dat lukt heel wat beter dan wanneer de ventjes het voor het zeggen hebben...

En daar zijn we bij het basisthema van het boek: vrouwen = goed, mannen = slecht. Nu kan ik hier tot op zekere hoogte wel in meegaan, maar het lag er toch allemaal vingerdik op. Misschien dat dit echt wel op de Amerikaanse maatschappij van toepassing is - ik blijf me steeds maar verbazen over de achterlijkheid van dat land - maar ik hoop dat we in België toch iets verder geëvolueerd zijn... Sommige mensen vonden dit heel hard storend, maar ik kon mij wel in het verhaal dat zich in de roman ontspon, vinden.

Door de dikte van het boek, deed ik er 2 weken over om het uit te krijgen, maar ik nam het steeds met plezier ter hand. De personages werden hier en daar mensen voor wie ik sympathie begon te krijgen en anderen werden hartsgrondig gehaat. King op zijn best met andere woorden.

En waar het boek in de eerste helft misschien op aangename wijze wat voortkabbelde, krijgen we in de tweede helft een explosief gedeelte wanneer de gevangenis wordt aangevallen om Evie er uit te krijgen. Daar gaat het vol de bloederige kant op, om daarna weer wat rustiger te worden naar het einde toe.

Stephen King schreef dit boek samen met zijn zoon Owen maar ik kan niet meteen zeggen dat ik een verschil zie met Stephen op zijn eentje. Er waren enkele passages waar ik de dialogen nogal stroef vond overkomen, maar voor de rest kon het boek evengoed door Stephen King alleen geschreven zijn.

3.5 sterren voor dit gigantische boek.

Niet meteen een boek dat ik in handen van een Kingnieuweling zou duwen, maar het is een toch een aanrader in mijn ogen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten