dinsdag 20 augustus 2019

Gwendy's button box - Stephen King


Hodder & Stoughton, 2018 (oorspr. 2017)
165 p.
Vertaald als: Gwendy's knoppenkist

Deze novelle werd integraal uitgelezen tijdens de Summer cosy reading night en ik deed er een kleine 2 uur over om het boek uit te krijgen.

We keren hier terug naar Castle Rock, nog zo'n plaatsje uit het Kingcanon dat regelmatige lezers bekend in de oren zal klinken, waar de twaalfjarige Gwendy Peterson elke dag de "suicide stairs" op loopt in de hoop om na de zomer wat slanker voor de dag te komen wanneer ze aan de middelbare school begint.

Op een dag zit daar bovenaan op een bankje het heerschap Richard Farris op haar te wachten. Deze vreemde snuiter, in zwart pak en zwarte hoed, geeft haar een kistje met daarop 8 knoppen en 2 hefbomen. Ze krijgt daarbij een waarschuwing: knoppen indrukken zal gevolgen hebben op wereldvlak, maar de hefbomen geven haar cadeautjes: de ene een klein chocoladen beestje waardoor ze de rest van de dag geen snackdrang meer krijgt en de andere af en toe een waardevolle zilveren dollar.

Gwendy zal in de komende jaren proberen zorg dragen voor het kistje, maar ze zal ook door nachtmerries geplaagd worden zo nu en dan want wat als ze één van de knoppen indrukt?

Stephen King schreef deze novelle samen met Richard Chizmar, een schrijver waar ik nog nooit van had gehoord en die in het Nederlands ook niet vertaald is. Waar de inbreng van de goede man zit, is mij ook niet meteen duidelijk. Blijkbaar beviel de samenwerking want in november verschijnt van de hand van Richard Chizmar een vervolgroman, Gwendy's magic feather, met voorwoord van Stephen King. Ik ben benieuwd.

Gwendy's button box was een aangenaam tussendoortje, zeker tussen de twee mastodonten die ik van plan ben te lezen deze maand (eentje is er al "verwerkt").

Vier sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten