zondag 14 oktober 2018

Filmfestival - dag 4


Zaterdag was low-key op het filmfestival, er stond slechts 1 film op het programma, maar die werd wel mooi omkaderd door de aanwezigheid van regisseur Pernille Fischer Christensen.

Zowaar een film over Astrid Lindgren.

Becoming Astrid (Unga Astrid) (2018) - 4/5

In Becoming Astrid volgen we Astrid (dan nog) Ericsson van haar 16de tot haar 20ste ongeveer.

Ze blijkt een overbeweeglijk en intelligent meisje te zijn en dat laatste wordt ook opgemerkt door de uitgever van de lokale krant, want ze mag daar als stagiair aan de slag. De uitgever is de vader van een van haar vriendinnen, een man met 7 kinderen die in een bittere scheidingsstrijd met zijn huidige vrouw ligt. Maar dat houdt hem niet tegen om Astrid het hof te maken en de gevolgen zijn er dan ook naar...

Astrid wordt zwanger en weggestuurd naar Stockholm om daar een secretaressencursus te volgen en van haar kind te bevallen. Probleempje: in Zweden moet je de naam van de vader opgeven op de geboorteakte en dat kan mister can't-keep-it-in-his-pants een gevangenisstraf opleveren wegens overspel.

In Denemarken bevallen dan maar en het kind achterlaten bij een pleegmoeder (mooie rol van Trine Dyrholm), terwijl Astrid in Stockholm zit te treuren.

Dit lijkt misschien allemaal nogal donkerder dan het uiteindelijk is want Astrid zit vol levensvreugde en weet uiteindelijk alles naar haar eigen hand te zetten. Zelfs haar diepgelovige moeder aanvaardt de kleine Lasse uiteindelijk als haar kleinzoon.

Dat Astrid zo'n sterke persoonlijkheid had, zelfs al als tienermeisje, was wat regisseur en scenariste Pernille Fischer Christensen zo hard aansprak. Astrid Lindgren was één van haar idolen en grote voorbeelden en het idee om een film over haar vroege leven - voor ze bekend en beroemd werd als schrijfster - kwam er na het zien van foto's van de jonge Astrid waaruit bleek dat ze geen braaf stilzittend treesje was, maar eerder iemand die uit de band sprong.

Het verhaal van Astrid die als ongehuwde Zweedse moeder moest gaan bevallen in Denemarken is daarnaast ook het verhaal van honderden jonge Zweedse meisjes in die tijd. Alleen: Astrid gaat haar zoon uiteindelijk halen en opvoeden in Zweden, terwijl de meerderheid van die kinderen in Denemarken werd achtergelaten. Het is dus evenzeer een geschiedenis van vele vrouwen als die van 1 toevallig later beroemd geworden meisje.

Astrid wordt schitterend vertolkt door Alba August (dochter van Pernilla en Bille August en momenteel ook te bewonderen in de reeks The rain op Netflix) die haar personage een grote levensvreugde meegeeft, je gelooft het gewoon.



Vanaf 19 december bij ons in de bioscopen.
Allen daarheen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten