zondag 21 oktober 2018

Filmfestival - dag 10


De laatste dag... Het einde...
Nu is het weer wachten tot volgend jaar...

Maar mijn laatste dag werd toch afgesloten met twee films die de moeite waren.

Das schweigende Klassenzimmer (2018) - 4/5

Of: hoe 2 minuten de rest van je leven kunnen beïnvloeden...

We schrijven 1956, Oost-Berlijn, enkele jaren voor de bouw van de muur. In Hongarije is net een opstand uitgebroken tegen het Russische regime. Twee scholieren zien dit in het bioscoopjournaal in West-Berlijn en roepen hun klasgenoten de volgende dag op om 2 minuten stilte te houden in de klas, uit sympathie voor de gevallen leeftijdsgenoten daar.

Dit valt niet in goede aarde bij het schoolbestuur en wordt al gauw als een politieke daad gezien. Een klopjacht van de overheid begint naar de aanvoerders van het protest. Aangezien ze in het laatste jaar van het middelbaar zitten is de straf die hen boven het hoofd hangt niet mals: de hele klas zal het verbod opgelegd krijgen om eindexamen te doen, en dit in de gehele DDR. Hun toekomst zal met andere woorden naar de knoppen zijn. Tenzij ze de "schuldigen" aanwijzen.



Das schweigende Klassenzimmer was een echt indrukwekkende film, over een waargebeurd feit uit de Duitse geschiedenis. En meteen krijg je ook een antwoord op de opmerkingen die vandaag de dag komen over waarom niemand in opstand kwam in die tijd. Er stond gewoon veel te veel op het spel om te wagen je mond open te doen: mensen werd heel hun leven afgepakt, nog voor het begonnen was. En niet alleen zij zelf, ook hun families zouden in de klappen delen, je moest al heel sterk in je schoenen staan om daar je voeten aan te vegen.

Alleen jammer dat er op het einde van de film niet vermeld werd hoe het uiteindelijk met hen allemaal is afgelopen. Maar dat is dan ook het enige minpuntje.

Of niet: ik vind geen releasedatum bij ons, hoewel de film Nederlandse ondertitels had. Jammer.

High life (2018) - 3.5/5

High life is blijkbaar het Engelstalige debuut van de zeventiger Claire Denis, die al heel wat Franse films op haar teller heeft staan. En daar heb ik nog geen enkele van gezien, hoewel ze ook al met Isabelle Huppert heeft samengewerkt...

Vrijdag zag ik dus deze film, een sciencefictionfilm met een heel hoog WTF-gehalte (de woorden van Steven Tuffin, hoofdredacteur van het filmblad Vertigo). En daar was niets van gelogen.

We openen in de botanische afdeling van een ruimteschip, met daarna de lege gangen, waar een baby aan het huilen is. Die wordt gesust door een stem en die blijkt van Robert Pattinson te zijn, maar hij bevindt zich aan de buitenkant van het ruimteschip om reparaties te doen. Blijkbaar zijn ze helemaal alleen.

Dan begin je je vragen te stellen: wie zijn zij? Waar komt de baby vandaan? Wat is hier in 's hemelsnaam gebeurd?

Langzaamaan begint het verhaal vorm te krijgen, aan de hand van flashbacks. Blijkbaar is het ruimteschip op een missie naar een zwart gat om er energie uit te halen. De oorspronkelijke bemanning bestond uit misdadigers die niet door hadden dat het een one way trip ging zijn. Aan boord bevindt zich ook nog een compleet gestoorde dokter, vertolkt door Juliette Binoche. Zij doet onderzoek naar vruchtbaarheid en ge(mis)bruikt daarvoor haar medereizigers.

Ik weet niet echt wat juist van deze film te vinden, slecht is hij allerminst, maar er zitten echt rare dingen in (en wie hem gezien heeft, weet waar ik over praat...).

Bij de eerste screeningen liepen mensen gewoon de zaal uit. En hoewel ik dit voor een deel kan begrijpen, heb ik al véél en véél ergere dingen gezien. Misschien niet voor gevoelige zieltjes dan?



Ik vind enkel de trailer met Franse ondertitels (die staan er bij elke video bij) en ook de vertoning was zo. Wel vervelend als je Engels verstaat maar ook de drang voelt om ondertitels te lezen en die dan in het Frans zijn, wat je ook verstaat...

Geen releasedatum voor deze film bij ons.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten