zaterdag 16 juli 2016

Ein ganzes Leben - Robert Seethaler


Goldmann, 2016
184 p.
Vertaald als: Een heel leven


Deze stond op de shortlist van de Man Booker International Prize 2016 - maar werd niet de winnaar, dat was De vegetariër van Han Kang, die ook nog op mijn leesverlanglijstje staat - wat al iets wil zeggen over de kwaliteit van dit boekje.

Voor wie deze prestigieuze prijs niet kent: die wordt (sinds dit jaar, ze hebben hun regels veranderd) uitgereikt aan een werk dat in het Engels vertaald werd het afgelopen jaar. In mei kwam dan de bekendmaking van de winnaar en het werd dus niet Ein ganzes Leben.

Toch verdient dit boekje alle lof: in 184 pagina's wordt heel het leven van Andreas Egger uit de doeken gedaan, vandaar ook de titel.

Egger is geen bijzondere figuur. Hij komt begin twintigste eeuw als vierjarig kind naar het dal waar hij bijna zijn hele leven zal blijven, heeft een miserabele jeugd bij de boer die hem in huis neemt en wanneer hij daar op 18-jarige leeftijd vertrekt, kan zijn ware leven beginnen.

Hij is een zwijgzame man, die leeft in de natuur. De bergen die het dal omringen zijn dan ook zijn habitat. Hij heeft daarnaast nog een mank been, "dankzij" zijn harde jeugd op de boerderij en wanneer hij op zoek gaat naar werk is dat meestal de reden dat ze hem afwijzen, hoewel hij voor de rest meer dan geschikt is.

Tot bij een sollicitatie bij een firma die Bergbahne zal maken (een nieuwigheid in het Oostenrijk van voor WOII) volgende conversatie plaatsheeft:

Pagina 47, mensen.
Beetje humor kan nooit kwaad. Hij wordt aangenomen en zal uitgroeien tot één van hun betrouwbaarste werknemers.

Het leven van Andreas Eggers is niets speciaals, hij kent zijn kleine momentjes van geluk en periodes van grote tragedie en zal op het einde van zijn leven (geen spoiler, hij sterft op het einde - Een heel leven remember?) in relatieve tevredenheid afscheid kunnen nemen.

Een hoogst leesbaar boekje, zelfs in het Duits.
Ga dit gewoon lezen.

Vier sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten