donderdag 1 juni 2023

Ruddy Gore - Kerry Greenwood

 
Constable, 2015 (oorspr. 1995)
234 p.
Niet vertaald


Ruddy Gore is het zevende deel in de Phryne (spreek uit: fraai-nie) Fisher mysteries van auteur Kerry Greenwood en draait helemaal rond moord in een theater. 

Phryne is met een vriendin op weg naar een galavoorstelling van de komische opera Ruddigore van Gilbert en Sullivan wanneer ze terechtkomen in wat een gevecht tussen Chinese straatbendes lijkt. Ze weten een oudere dame van een pak slaag te redden en worden even meegenomen in een Chinees magazijn om te bekomen en zich wat op te frissen. 

Eens ze daarna goed en wel in hun theaterzitjes zitten, valt een acteur neer op scène. Moord? En er blijkt ook nog een geest rond te waren in het theater... Gelukkig is Phryne aanwezig om de zaak uit te spitten op vraag van de theaterdirecteur, een oude kennis van haar. 

De reden waarom ik dit boek las, is natuurlijk overduidelijk: mijn huidige obsessie met de tv-serie Miss Fisher's Murder Mysteries. De aflevering die zich op dit boek baseerde had ik trouwens al gezien want het is de zesde aflevering van het eerste seizoen. Maar er zijn ook heel wat verschillen te bemerken tussen het boek en de tv-serie.

Phryne Fisher blijft wel hetzelfde heerlijke personage in het Melbourne van de jaren '20 van de vorige eeuw: bloedmooi, steenrijk, glamoureus, zelfstandig en voorzien van heel wat vaardigheden (ze rijdt met de auto, kan zelfs een vliegtuig besturen, heeft wat vechtkunst onder de knie, is een scherpschutter, spreekt meerdere talen, heeft de halve wereld afgereisd...). Ze heeft ook een groepje medewerkers rond zich verzameld die haar graag helpen bij haar onderzoeken. Daarnaast is ze niet vies van wat amoureuze avontuurtjes (in Ruddy Gore maakt ze kennis met de Chinese zakenman Lin Chung die meteen haar amant wordt), maar zich aan één man binden is niet aan de orde. 

Sommige personages uit de boeken komen niet voor in de tv-reeks en in de boeken heeft ze een kat, Ember - zoals je op de cover van het boek kan zien. Maar het grootste verschil met de tv-serie is dat er in de boeken blijkbaar nul chemie is tussen haar en politie-inspecteur Jack Robinson, iets waar ze in de tv-serie serieus mee spelen...

Ik heb het boek in 2 dagen uitgelezen en werd helemaal ondergedompeld in de theaterwereld uit de jaren '20. Auteur Kerry Greenwood heeft overduidelijk haar research gedaan om de sfeer en de tijd ver tastbaar te maken.

Het enige nadeel was misschien de overdaad aan personages waardoor het aanvankelijk moeilijk was om ze allemaal uit elkaar te houden en sommige gewoon met elkaar leken te versmelten - in de tv-aflevering werd er duidelijk geknipt in hun aantal. Maar toch bleef het een aangenaam leesbaar boek.

3.5 sterren en ik heb wel zin in meer boeken uit de reeks.

Tot slot nog de trailer van de aflevering Ruddy Gore van Miss Fisher's Murder Mysteries, die geeft al meteen een mooi beeld van wat je kan verwachten in het boek - en van de tv-serie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten