maandag 4 juli 2022

Juni favorites

Juni was terug gevuld met wat ik het liefste doe: film kijken (op locatie en thuis), lezen en massa's tv.

Zo zat ik terug 4 keer in een duistere bioscoopzaal, met wisselend succes qua films:

La panthère des neiges en Wheel of fortune and fantasy zag ik op dezelfde dag en werden al besproken op mijn blog. En waren allebei zwaar de moeite.

Jurassic world: Dominion is de zesde en laatste film in de Jurassic Park-reeks en 't is goed dat het nu gedaan is. De film zelf deed wat hij moest doen: fanservice bieden met de terugkeer van de originele cast, entertainend zijn in de tweede helft (de eerste helft sleept echt aan) en coole (nieuwe) dinosaurussen. Maar top was hij niet.

Lightyear daarentegen kreeg van mij 4 van de 5 sterren want ik vond hem leuk, leuk, leuk. En ja, da's de Buzz Lightyear van de Toy Story films, maar met een twist: de pop in Toy Story was merchandise voor een film en dit is deze film. Dat wordt netjes uitgelegd voor de film begint.

Hier heb ik mij enorm mee geamuseerd en al niet in het minst met de robotkat Sox - ik wil er ook zo eentje! Deze was dus echt wel geslaagd in mijn ogen.

Thuis bekeek ik nog Everything everywhere all at once - omdat ik niet kon wachten tot deze film bij ons eindelijk in de zalen zou geraken...

Deze film ging eerst niet uitgebracht worden bij ons, maar na een overdonderend succes in de VS, zijn er een aantal bioscopen die hem toch zullen gaan draaien vanaf 20 juli (en ja, er waren al wat vroege voorstellingen eind juni).

Ook dit is een film die draait rond een multiverse, maar dan anders. Evelyn (Michelle Yeoh) is een uitbaatster van een wasserette die problemen heeft met de belastingen en dan blijkt dat ze "the chosen one" is om alle universa die er bestaan, te redden.

Dit was een heel onnozele film met momenten, waarbij ik ook smakelijk gelachen heb, maar hem zo ophemelen zoals ze in Amerika deden? Nee, daar doe ik niet aan mee, film van het jaar zal hij niet worden en waarschijnlijk zal hij ook niet opduiken in mijn eindejaarslijstje...

Al mijn films van juni - weinig, ik weet het.
Weinig films zien, wil meestal zeggen: héél véél tv kijken en dat heb ik dan ook gedaan in juni.

Op VRTnu bekeek ik twee dingen:

We are lady parts is een Britse serie over de band Lady Parts, een punkband die volledig bestaat uit moslimvrouwen. Dit zijn zes afleveringen van een 25-tal minuten elk waar je zo door vliegt. 

Jammer genoeg staat dit niet langer op VRTnu.

Sarah in genderland is een tweedelige documentaire waarin Sarah Vandeursen allerlei mensen bezoekt en interviewt die met gender bezig zijn. En passant krijg je ook uitleg over de verschillende vormen van gender die er zijn en wat er allemaal mogelijk is. Interessante materie die je nog steeds kan bekijken op VRTnu.

BBC2 zond het tweede seizoen van State of the union uit, waarin we een ander koppel volgen dat elkaar ontmoet in een koffiezaak voor ze bij de therapeut langsgaan.

Deze keer gaat het over een ouder koppel, waarbij zij heel mee is met alles wat er op seksueel vlak leeft en hij de oude witte man is die langzaam moet bijbenen.

Ook dit is 10 afleveringen van een tiental minuten lang en Canvas heeft al beloofd om dit in het najaar uit te zenden. Seizoen 1 kan je nu nog steeds bekijken op VRTnu. Doen!

Op Netflix werkte ik het eerste seizoen van First kill in een recordtempo af.

Nooit gedacht dat ik een tienerserie over een vampierenjaagster en een vampier die allebei op zoek zijn naar hun "first kill" en verliefd worden op elkaar, zo meeslepend zou vinden. Maar hey, ik was ook weg van Buffy the vampire slayer destijds, dus ergens was het wel voorbestemd.

Dit was zeker geen grootse tv, maar toch interessant genoeg om ver in 1 ruk uit te kijken.

En ik hield het beste voor het laatst want hét Vlaams tv-evenement van het jaar zal toch Nonkels worden, de serie die we op Play4 gepresenteerd kregen.

Kleingeestig, simpelweg geestig en vooral confronterend, dat was deze komische serie die we op ons bord kregen. Om te kijken en te herbekijken. En we zijn ook weer wat memes en quotes rijker.

Valt nog te (her)bekijken op GoPlay en tegen betaling op Streamz.

En ook in juni werd er gequizd en wel meer bepaald in Ename (Oudenaarde) waar we terug meededen met de KBO-quiz.

Net als anders perfect georganiseerd, al wonnen we deze keer niks doorheen de avond (er werden flessen drank, bordjes gemengd, drankkaarten etc. uitgeloot tussen de vragen door maar niks voor ons...) en kregen we ook geen brood mee naar huis na afloop - iets wat je toch verwacht hier.

Anyway, we eindigden 58e op 143 ploegen, niet slecht al zeg ik het zelf en als je de ex aequo's er van tussen haalt, stonden we nog hoger genoteerd.

Op 2 juni kwamen we een laatste keer voor dit leesjaar samen met de leesgroep waar we Fun home van Alison Bechdel bespraken.

Mijn bespreking van deze graphic novel kan je hier lezen.

Op dinsdag 14 juni trok ik naar Gent waar Karin Slaughter voor de podcast Welcome to the AA (ja, da's die van Alex Agnew) geïnterviewd werd in verband met haar nieuwe boek, Gewetenloos.

Het was een snikhete live-aflevering (we zaten onder de pannen op de hoogste verdieping van de Vooruit in het midden van een net niet hittegolfje) waarin Slaughter vrijuit over van alles en nog wat praatte en de signeersessie achteraf maakte de avond compleet:

De hele podcastaflevering kan je o.a. hier beluisteren.

Er werd ook nog een Cosy Reading Night georganiseerd op 25 juni, een zomerversie deze keer, in samenwerking met de Independent Bookshop Week in de UK.

Ik las die avond slechts 1 boek: Lessen in chemie en heb er van genoten. Zo'n leesavondjes zijn toch iets speciaal.

Als laatste heb ik dan nog mijn book haul (en aanverwanten) in de aanbieding en ik heb het relatief kalm gehouden:

Het nieuwe boek van Karin Slaughter, Gewetenloos, moest ik natuurlijk aanschaffen om er een handtekening in te krijgen op 14 juni. Het boek kwam diezelfde dag pas uit en ik heb me nog naar de boekhandel moeten reppen om het aan te kopen voor ik naar Gent trok - stond er die avond natuurlijk een stand met boeken in de Vooruit...

Gwendy's final task is het derde en laatste deel in de Button Box trilogie. Deze keer schreef Stephen King wél mee, ik heb dus redelijk goeie hoop dat het een leesbaarder deel zal zijn dan het tweede. En het is op tijd aangeschaft voor Stephen King Reading Month, die zoals steeds in augustus zal doorgaan - niet dat er nog iemand anders is die dit doet...

Jammer dat het nieuwe boek van King, Fairy tale, pas begin september zal verschijnen. Moet ik dat nog ver een jaar aan de kant laten liggen dan.

L'apprenti (Magic Charly 1) is een Franstalig jeugdboek dat ook in het Nederlands beschikbaar is en dat ik al eens mee had uit de bib, maar niet uitlas toen. Ik ga het een nieuwe kans geven in het Frans, zien waar me dat brengt...

Eind mei kwam er een escape game boek uit dat zich in de wereld van Thorgal afspeelt. Het boek bevat 3 escape games: twee die je alleen kan spelen en een dat je met twee moet doen. Het eerste alleen heb ik al uitgespeeld, met wat hulp van de tips achterin het boek want ook dit is in het Frans te doen en dat maakt het allemaal net dat tikje moeilijker (zo dacht ik bij het woord anneau aan agneau, wat het moeilijk maakt als je zowel voorwerpen als dieren aan personen moet toewijzen en je dan een beest te veel en een voorwerp te weinig hebt...).

En als laatste haalde ik het tweede seizoen van Gentleman Jack op dvd in huis, dat was één van mijn kijkfavorieten in mei en wil ik aan mijn dvd-collectie toegevoegd hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten