donderdag 21 juli 2022

Numéro deux - David Foenkinos

 
Gallimard, 2022
234 p.
Niet vertaald


Soms lees je de korte inhoud van een boek en denk je meteen: dát is het! En dan moet je dat gaan lezen natuurlijk.

Ik had dit met Numéro deux, een boek dat draait rond de jongen die net niet Harry Potter in de films werd: er waren op het eind nog 2 kinderen in de running en de Martin Hill uit het boek moest het dus afleggen tegen Daniel Radcliffe. En ik zal er ook maar al meteen aan toevoegen dat Martin Hill - of toch deze in het boek - niet echt bestaat, moest je de drang voelen om zijn naam in Google in te geven. Hij is helemaal uit de koker van David Foenkinos ontsproten, maar je gelooft echt de weg die het personage in het boek aflegt.

We beginnen het verhaal wanneer Martins ouders elkaar leren kennen op een concert van The Cure. Geen van beiden wou daar eigenlijk echt naartoe, maar zonder The Cure uiteindelijk geen Martin, dus het is maar best dat ze daar aanwezig waren.

De Britse John en de Franse Jeanne schieten in vuur en vlam voor elkaar, trouwen en krijgen hun zoontje Martin. Tien jaar later - door opnieuw een toevalligheid - komt Martin in het vizier van de casting agent voor de nieuwe Harry Potter film. We hebben ondertussen ook al het parcours van J.K. Rowling mogen meevolgen en het immense succes van haar eerste boek wereldwijd. Ook Martin is er weg van en ziet zich al schitteren op het witte doek als de jonge weestovenaar.

Maar dan slaat het noodlot toe en wordt hij dus niet gekozen. Een lange lijdensweg begint want niemand buiten zijn ouders was op de hoogte van de mogelijke casting en weet dus waarom de jongen het zo moeilijk heeft. Wanneer de Pottergekte helemaal losbarst en Martin daardoor psychologische problemen ontwikkelt, is het eigenlijk nog erger dat hij er niet over kan praten, want gebrandmerkt worden als "degene die het net niet haalde" wil hij al helemaal niet...

Zijn leven zal zelfs even op een Harry Potterboek gaan lijken (hoe en wat geef ik hier niet vrij) en hij zal constant gebukt gaan onder het "falen" in zijn leven - een falen dat dus al op zijn tiende gebeurde - want Harry Potter is simpelweg overal, hij kan er gewoon niet aan ontsnappen.

Meer dan een leuk verhaaltje met een grote rol voor de onontkoombare fanbase van de Harry Potterverhalen is dit ook de strijd van een jongen - en later jongeman - met zijn eigen falen en hoe er mee om te leren gaan. Zijn we trouwens niet allemaal ooit wel eens ergens numéro deux geweest en weten we niet allemaal hoe shit dat aanvoelt? (En voor wie hier nee antwoordt: gelieve je stante pede naar de uitgang te begeven en niet meer met mij te praten. Stukske onmogelijk zondagskind...)

Of het boek ooit in het Nederlands zal vertaald worden, weet ik niet, maar een pak van Foenkinos' boeken zijn beschikbaar in vertaling, misschien maakt dit dan ook een kans.

Toch slechts 3.5 sterren, want het is allemaal ook wel wat te licht om bij de grote jongens te staan. Maar ik heb het wel heel graag gelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten