donderdag 15 oktober 2020

Filmfestival - dag 1

En we zijn er aan begonnen! De coronaversie van het Filmfestival is een feit en gisteren trok ik voor de eerste keer richting Gent om mij in een donkere zaal te nestelen.

Al bij al had ik een veilig gevoel, zeker omdat ik in een cosy seat plaatsnam met twee tafeltjes tussen mij en de persoon links van mij en een stoel en een tafeltje tussen mij en rechts. Goed ver uit elkaar dus.

De film waar ik mij voor neerzette was Familie, de registratie van het gelijknamige toneelstuk van toneelhuis NTGent.

Deze 77 minuten durende film was er nooit geweest zonder corona: de première van het stuk was in januari 2020 en het had moeten lopen tot april, maar daar kwam dus iets tussen... Om al dat harde werk niet verloren te laten gaan, werd op een gegeven moment beslist om het toneelstuk te verfilmen.

Dat het een toneelstuk is, voel en zie je zonder meer: het doek opent wanneer de film begint en we bevinden ons de hele tijd in het raamwerk van een huis op scène. Maar de cameraposities - die de personages 360° tonen - zijn natuurlijk niet theatraal. Er is ook een bijna constante voice-over van de vier personages, iets wat in een theater minder of niet zou werken.

Filip Peeters en zijn vrouw An Miller spelen samen met hun twee dochters, Louisa en Leonce, de hoofdrol. Ze zijn een familie van vier die van plan is om er samen een eind aan te maken en wat we te zien krijgen, is hun laatste avond voor de daad. Wie dit wat luguber vindt: het stuk is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Dit is met andere woorden geen film om blij van te worden. Maar een goed stukje acteerwerk is het wél. Ik vind het zelfs een beetje jammer dat ik de theaterproductie niet live heb kunnen zien. 

De zaal gisteren was uitverkocht, wat dus inhoudt dat er een halve bezetting was, maar de voorstelling werd gisteren ook gestreamd (tegen betaling uiteraard) op het nieuwe online platform van het festival. Too little, too late, ik weet het.

De vier acteurs waren aanwezig na afloop om wat meer over het stuk en de film te vertellen en dat is voor mij toch echt een meerwaarde van het Filmfestival. Jammer genoeg zijn gasten - om voor de hand liggende redenen - nogal dun gezaaid dit jaar.

Wie dit op het Filmfestival wil zien kan nog op 2 vertoningen terecht.
De film zelf komt 18 november in de zalen, of dat werd toch na afloop vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten