woensdag 7 februari 2024

Januari favorites

Nadat ik eind december ver in slaap was gevallen in de cinema, heb ik mij een tijdje ver weg van bioscopen gehouden. Op 25 januari werd de drang echter te groot en trok ik naar mijn geliefde Cinema Albert om naar Here te gaan kijken. En dat bleek een succes op alle vlakken: wakker gebleven en een schitterende film gezien. Toen was het hek natuurlijk van de dam en ging ik op 1 week tijd maar liefst 8 keer naar de cinema... Iets met mate doen ken ik blijkbaar niet.

Moet ik er bij zeggen dat ik nog altijd aan het bekomen ben?

Here werd met een doel bekeken: die was immers genomineerd bij de Ensors als beste film en was de laatste uit het rijtje die ik nog moest zien. Beetje een verplicht nummertje dus maar het is echt een heel mooie film: Stepan, een Poolse bouwvakker in Brussel, moet zijn frigo nog leegmaken voor hij naar Polen vertrekt in het bouwverlof. Hij maakt soep en draagt die naar mensen die hij kent. De film is in se niet meer dan dat: beetje rondlopen in Brussel (dat is daar eigenlijk nog groen!), rondhangen bij mensen en veel wandelen. Ik was helemaal zen na afloop, dat een film dat kan bewerkstelligen...

De dag nadien zat ik op een persvisie in Brussel van Argylle, de nieuwe komische spionnenfilm van de makers van de Kingsman-films. Deze film wordt overal afgebroken tot op de grond maar ik heb mij meer dan geamuseerd en vond dit een heel leuke film, als hij op dvd/bluray verschijnt komt hij zeker in mijn collectie!

Het weekend werd gespendeerd in Oostende, waar ik op het filmfestival 4 films bekeek, maar daar schreef ik hier al over.

Op woensdag 31 januari maakte ik er een animatiedagje van in Gent waar ik twee films bekeek die genomineerd zijn voor een Oscar voor beste animatiefilm: Robot dreams en The boy and the heron. Beiden werden getoond op het filmfestival van Gent maar zag ik toen niet. Robot dreams is een pakkend verhaal van een hond die zich een robotvriend maakt en de dromen die deze robot heeft wanneer ze van elkaar gescheiden raken. Mooi, echt. The boy and the heron is de laatste film van Hayao Miyazaki (Studio Ghibli) en vond ik eerlijk gezegd een rommeltje en bovendien onkarakteristiek lelijk getekend.

Thuis zag ik Killers of the flower moon op Appletv en hier ga ik gewoon kopiëren wat ik er al op facebook over zei: "Je wil niet weten hoe lang ik er over gedaan heb om hem uiteindelijk uit te kijken. 't Was in ieder geval meer dan het dubbele van de looptijd van 3.5 uur. Ik zag hem in 3 grote stukken en misschien is dat ook de manier om een werk van zo'n omvang tot mij te nemen - ik ben in elk geval héél blij dat ik niet naar de bioscoop getrokken ben hiervoor. En wat vond ik er van? Goh ja, niet slecht maar ook niet dat ik sta te dansen omdat ik een meesterwerk gezien heb... Wel alle punten voor Lily Gladstone, die zet een vertolking van jewelste neer."

Grootste verrassing van de maand was Mission impossible: rogue nation die ik uit verveling op Netflix bekeek.

Hier zat ik 131 minuten geboeid naar te kijken en ik heb mij rot geamuseerd. Wie had dat gedacht?

Ik vulde de rest van mijn dagen met kijken naar series op Appletv (omdat eind januari mijn 3 gratis maanden afliepen) en wat ik zag kan ik alleen maar aanraden: Lessons in chemistry en For all mankind kregen allebei al hun eigen bericht op deze blog.

Er werd ook 2 keer gequizd in januari:

Bij de Om&Vedrom quiz (een carnavalsploeg in Aalst) werden we met de vaste quizploeg 3e. Blij om te zien dat we het nog in ons hebben om op een van de hoogste schavotjes te gaan staan.

De quiz van Berenboot was er eentje waar ik met zus en co aan meedeed. Deze werd georganiseerd door een school uit de samenwerking van die waar het metekindje naartoe gaat. We werden héél verdienstelijk tweede, zeker nadat we door een lokale ronde (wie kent potdorie de 15 deelgemeentes daar??) een serieuze duik naar beneden maakten... We eindigden op zo'n 20 punten van de eerste ploeg die ongetwijfeld van Landegem zelf waren.

Voor de rest ben ik mij weer te buiten gegaan in boeken en dvd's (tripjes naar Gent, Aalst en Brussel doen dat met een mens) en hier is dus mijn book en dvd haul:

Jawel, negen (9!) boeken vonden hun weg naar mijn huis. Fledgling ben ik nu aan het lezen en in Babel ben ik ook al eventjes begonnen maar de rest... Ooit.

Ik belandde ook in de Mediamarkt en kwam met een pak doosjes naar buiten maar het waren wel solden - buiten natuurlijk Anatomy of a fall, maar die moest ik gewoon in huis halen...
Bomb girls: facing the enemy is de film die komt na de twee seizoenen van Bomb girls en had ik nog niet in huis. Ik werd hier aan herinnerd doordat ik Jodi Balfour in For all mankind bezig zag want ze doet daar ook in mee. En die werd online besteld.

En tenslotte was het uitverkoop in de plaatselijke videotheek - er wordt nog steeds verhuurd, ze willen blijkbaar gewoon van hun oude films af - en ik kocht deze kleine collectie van 10 titels voor 5 euro. Kan je toch niet laten liggen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten