dinsdag 6 februari 2024

Kijktip: For all mankind

Een laatste appreciatiebericht voor AppleTV en de serie die ik in december-januari afgewerkt heb (4 seizoenen van 40 afleveringen): For all mankind, een reeks die ons een alternatieve geschiedenis van de ruimtevaart wil brengen.

We worden al meteen in de eerste aflevering geconfronteerd met een falen van het Amerikaanse NASA want het zijn de Russen die in 1969 als eersten een man op de maan krijgen...

Vertrekkend van dat punt gaat de geschiedenis van de ruimtevaart er helemaal anders uitzien én dit gaat ook zijn weerslag hebben op wat er in de gewone wereld gebeurt. Niet dat ik hier alles ga bespreken/verklappen maar er zijn toch hoogtepunten:

Zo krijgen die verdomde Russen op het einde van de tweede aflevering toch wel een vrouw op de maan zeker? En dan begon ik stilletjes te jubelen - dus ja, die kleine meisjes die overenthousiast reageren op een zwarte Ariel in The little mermaid, ik begrijp het wel #RepresentationMatters - want ik hoopte dat de serie een bepaalde weg zou inslaan.

De eerste vrouw op de maan.
En dat doet ze ook: vanaf aflevering 3 worden vrouwelijke astronauten opgeleid bij NASA - gebaseerd op het bestaande Mercury 13 programma dat in realiteit werd opgegeven - en het zijn het viertal dat daaruit voortkomt dat in mijn ogen een groot deel van de rest van de serie zal gaan bepalen.

Natuurlijk loopt niet alles van een leien dakje en is er heel wat tegenkanting van de mannetjes die hun zitje in een raket naar de maan zien "ingenomen" worden door een in hun ogen minder gekwalificeerde vrouw, maar ze weten zich stuk voor stuk te bewijzen.

Zo ver zelfs dat aan het eind van het tweede seizoen - dat zich in de jaren '80 afspeelt - de top van het Johnson Space Centre er zo uitziet:

Rechts Margo Madison, ingenieur die directeur van het JSC geworden is, in het midden Ellen Wilson die als ex-astronaute woordvoerster voor president Reagan werd en rechts Molly Cobb, eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte en op de maan, die op dat moment coördinator van de astronauten is.

Ik kon niet blijer zijn met dat zicht, hoewel ze een serieus probleem op Jamestown, de Amerikaanse maanbasis, moeten zien op te lossen op dat moment.

Want jawel, maanreizen werden niet opgeschort zoals in onze tijdlijn en zowel de Russen als de Amerikanen hebben een basis gevestigd op de maan.

Jamestown op de maan.
In het derde seizoen, dat zich in de jaren '90 afspeelt, is de nieuwe spacerace die naar Mars geworden, waarbij er nog een derde commerciële privéspeler (Helios) een graantje probeert mee te pikken. Ook dit seizoen heeft zijn verrassingen eens iedereen op de rode planeet aanbeland is.

Het vierde en voorlopig laatste seizoen (er is nog geen vijfde aangekondigd, maar er zijn er blijkbaar 7 voorzien) speelt zich voor een groot deel op Mars af, waar een gezamenlijke basis/ruimtestad werd gebouwd aan het begin van deze eeuw. Er doemt een asteroïde op die vol duur metaal zit en opnieuw wordt er tegen elkaar geracet om die in bezit te krijgen...

De Happy Valley basis op Mars.
Na het zien van de vier seizoenen heb ik voor mezelf uitgemaakt dat het belangrijkste personage in de reeks Margo Madison is - iemand die niet eens de ruimte ingaat maar cruciaal is voor alle ontwikkelingen die de NASA en het ruimtereizen doormaken.

Margo in seizoen 1 en seizoen 4 - zelfde actrice.
Als ingenieur leeft ze voor haar werk (wat meermaals getoond wordt doordat ze zelfs gewoon slaapt op haar kantoor) en ze weet meer dan eens de finale oplossing te bedenken voor problemen. Haar werkethiek verhindert jammer genoeg niet dat ze vatbaar wordt voor spionage door Rusland, wat haar duur te staan zal komen. Maar ik weet niet hoe ze haar nog in verdere seizoenen kunnen inpassen na het einde van het vierde.

De meeste personages uit het eerste seizoen zijn ondertussen trouwens al lang dood of veel te oud (we hebben al 50 jaar overbrugd) om nog iets te betekenen. Benieuwd of nieuwe seizoenen nog zullen kunnen boeien met nieuwe personages, want daar heb ik het toch altijd moeilijk mee...

Conclusie: ik ben oprecht blij dat ik deze serie gezien heb, hoewel het mij de eerste afleveringen niet veel deed. Maar eens ik daar voorbij was, zat ik er helemaal in. 't Is echt een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten