zondag 12 februari 2023

Prijzenseizoen: Oscars I

Zondag 12 maart is het weer zover: dan worden de Oscars uitgedeeld en net als vorig jaar heb ik er mijn missie van gemaakt om zoveel mogelijk van de genomineerden te bekijken.

In dit eerste bericht laat ik mijn licht schijnen op de genomineerden in de categorie Animatiefilm.

Omdat ik er daar al op voorhand een aantal van had gezien en deze ook het makkelijkst te vinden waren.

Normaal gezien is Disney/Pixar hier de grote slokop - vorig jaar kwamen 3 van de 5 genomineerden uit die stal - maar dit jaar is er slechts 1 film van hen genomineerd en die belandt al meteen onderaan de lijst voor mij:

Turning red (Pixar)

Dit is het coming of age verhaal van een meisje dat eens ze in de puberteit belandt, steeds in een gigantische rode panda verandert als ze toegeeft aan sterke emoties - het gevolg van een eeuwenoude vloek op de vrouwelijke kant van haar Chinese familie... 

Op zich was dit best een bekijkbaar filmpje maar schitterend en Oscarwaardig? Nope.

Puss in Boots: the last wish (Dreamworks)

Dit was de laatste film die ik in 2022 in de cinema zag en een waardige afsluiter van mijn bioscoopkijkjaar.

De Gelaarsde kat is hier toe aan zijn laatste leven en wil op zoek gaan naar de "wensster" om levens bij te wensen. Een doldwaas avontuur begint waar ik mij enorm mee geamuseerd heb want dit mag er misschien uitzien als een kinderfilm, volwassenen vinden er ook hun gading in.

The sea beast (Netflix)



Deze stond al een tijdje op Netflix, maar had ik nog niet bekeken (de trailer is trouwens in het Engels zonder ondertiteling omdat ik de wubbes krijg van de Hollands gedubde versie).

In een wereld waar jagen op zeemonsters dagelijkse kost is, wil Maisie niets liever dan zelf mee op avontuur trekken. Wanneer ze als verstekeling op een schip meevaart, leert ze dat niet alles in haar wereld is wat het lijkt.

Dit was gewoon een heerlijke film om te bekijken - en stukken beter dan wat Disney de laatste tijd uit zijn hoed tovert...

Guillermo del Toro's Pinocchio (Netflix)

Van alle Pinocchio's waar ik me in de kerstperiode aan blootgesteld heb, was dit met voorsprong de beste.

Guillermo del Toro neemt het klassieke Italiaanse verhaal en maakt er helemaal zijn eigen ding van en doet dat daarenboven met superieure stop motion animatie. Een film die je moet gezien hebben.

Cate Blanchett verzorgt een stemmetje in de film, maar verwacht niet dat je haar zal herkennen...

En daarmee zijn we aangekomen bij de film die ik zelf de beste vind uit het rijtje genomineerden:

Marcel the shell with shoes on (A24)

Om deze film te zien, moest ik wat creatiever uit de hoek komen en ik huurde hem uiteindelijk via VPN bij Youtube Canada. 

En wat een verrassing was deze film! De eerste vijf minuten zat ik nog te kijken met een gevoel van "wat is dit nu weer?", maar gaandeweg begin je mee te leven met die kleine schelp op schoentjes met maar 1 oog. Zoveel zelfs dat er wat traantjes weg te pinken zijn op het einde.

Gaat dit winnen? Ik vrees van niet... Maar voor mij is Marcel the shell with shoes on (hoe geniaal is die titel zeg?) alvast de grote winnaar in deze categorie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten