woensdag 3 augustus 2022

Juli wrap up

Juli was best een goeie leesmaand, zeker als je naar de aantallen kijkt.

Ik las 13 dingen: 6 boeken en 7 strips, en daar kregen er maar liefst zes 4 sterren van. Ongelooflijk.

Er was dus keuze te over om mijn boek van de maand te bepalen en het werd uiteindelijk dit:

Het personeel - Olga Ravn

Bizar dat zo'n kort boekje - ik las heel wat dunne boekjes in juli, waarschijnlijk een reactie op Het achtste leven (voor Brilka) dat ik eindelijk in juni uitkreeg en waardoor ik het wat "sneller" vooruit wou laten gaan - zoveel impact op mij kon hebben...

Ik was helemaal mee, maar begrijp tegelijk ook dat het niet voor iedereen is.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Nog een boek met vier sterren:

In het droomhuis - Carmen Maria Machado

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Mijn leesmaand was helemaal niet slecht, want ik las nog 3 boeken die ik 3.5 gaf:

Numéro deux - David Foenkinos

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Het schemeren van de wereld - Werner Herzog

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Bear - Marian Engel

Daunt Books, 2021 (oorspr. 1976)
167 p.
Vertaald als: Beer


Dit verscheen al in 1976 in Canada en veroorzaakte een schandaal. Dat Margaret Atwood het daarnaast als één van de beste Canadese boeken bestempelt, maakte mij al helemaal nieuwsgierig. En dan moet ik dat lezen natuurlijk.

In Bear wordt Lou, een archivaris, uitgezonden naar een huis op een afgelegen eiland om daar de inventaris te maken van de bibliotheek en inboedel: zien of er interessante werken tussen zitten en of er eventueel seminaries etc. kunnen worden gehouden.

Het huis blijkt echt heel afgelegen te zijn en zonder enig comfort, maar dat vindt Lou niet erg want da's zo'n buitenmens dat graag haar gevoeg in de vrije natuur doet. Naast het huis staat ook een schuur waar een beer in zit. Blijkbaar was het een familietraditie om altijd een beer bij hen te hebben, dus zit dat beest daar maar.

Die beer is oud en versleten en het enige gezelschap van Lou in de zomermaanden die ze daar doorbrengt. En eenzaamheid en berengezelschap leidt tot het een en ander...

Tot ze de beer gebruikt voor haar eigen behoeftes, is dit boek best aangenaam om te lezen. We zien Lou zich schikken in het leven op het eilandje, leuke tijden beleven met de beer (ze gaan samen zwemmen waarbij ze ver verdrinkt - tof) en ontdekkingen doen tussen de boeken in de bibliotheek. Maar eens ze de onuitgesproken grens overschrijdt met de beer, is ze in mijn ogen compleet gek geworden.

Nu was ik zelf niet echt geshockeerd door wat ik las, maar het ging wel ver (en gevaarlijk!).

Niet het meesterwerk dat ik verwachtte, maar ik ben uiteindelijk wel blij dat ik het gelezen heb.

Juli had ook een stinkerdje in haar rangen: 

Jefferson - Jean-Claude Mourlevat

Ik blijf er bij: dit is gewoon een stukje veganpropaganda en dat had op de cover moeten staan zodat ik het in het rek in de bib had kunnen laten... En dan krijg je slechts 2.5 sterren. Nèm.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Bij de strips viel ook heel wat moois te rapen, want ook daar werden massaal vier sterren uitgedeeld.

Over het tweede deel van Robilar en het vijfde van Shi ga ik het hier niet hebben, want dat zijn vervolgen en dan kan ik dingen gaan spoilen, maar ze waren wél fantastisch!

Queenie, de godmother van Harlem - Aurély Levi, Elizabeth Colomba

Concerto Books, 2022
168 p.
Vertaald uit het Frans: Queenie, la marraine de Harlem

Queenie vertelt het waargebeurde verhaal van Stephanie St. Clair, die in de jaren '30 van de vorige eeuw de touwtjes in Harlem stevig in handen had en er zelfs als maffiaqueen bekend stond.

Intrigerend verhaal over een vrouw die zich zeker niet liet doen en iemand die natuurlijk eerst in de annalen van de geschiedenis werd weggemoffeld. Nu gelukkig niet meer.

De kerkgangers - Ben Gijsemans

Oogachtend, 2022
160 p.


Oh, de herkenbaarheid!

Kerkgangers speelt zich af tijdens een zomer in de jaren '90. De jongste zoon van het gezin is misdienaar en de familie zit elke zondag in de mis (ik was geen misdienaar, maar we zaten daar ook elke zaterdag). Bij het naar buiten gaan, worden de twee broers opgewacht door een crapuultje dat de beste vriend van de oudste is en ze trekken er dikwijls op uit met hun fiets.

Daarnaast is de zomer een langgerekte tijd van verveling die dikwijls bij de grootouders moet doorgebracht worden, waar lezen door de grootmoeder als "nietsdoen" wordt afgedaan en de jongens steeds naar buiten vliegen voor "beweging". (Wij zaten ook steeds bij onze grootouders tijdens de vakantie, maar gelukkig was mijn grootvader een lezer die ons - of toch mij - ook liet lezen)

Ben Gijsemans pakt dit op een heel origineel getekende manier aan, een stijl die we ook al terugvonden in zijn graphic novel Aaron (even naar onder scrollen): kleine prentjes die soms allemaal hetzelfde lijken, maar er gebeurt zo veel.

Een aanrader dus.

Alles wat ik las in juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten