dinsdag 30 augustus 2022

Gwendy's final task - Stephen King en Richard Chizmar

 
Hodder & Stoughton, 2022
412 p.
(Nog) niet vertaald


Hoewel ik dit in slechts 5 dagen uitlas, is dat wel al van 20 augustus geleden en kom ik nu pas aan de bespreking toe. Reden van het uitstel? Er is niet echt iets blijven hangen van het verhaal, het voelde aan als een moetje en het deed me te weinig.

Gwendy's final task is het derde en laatste deel in de Buttonboxtrilogie, waarvan enkel het eerste deel in het Nederlands vertaald werd. Het tweede deel las ik eerder dit jaar - in het kader van de volledigheid - en kon op mijn complete afkeur rekenen. Dat dit tweede boek enkel door Richard Chizmar geschreven werd en niet in tandem met Stephen King zal wel een goeie reden geweest zijn, Chizmar is echt een abominabel schrijver en ik zou het liefst vergeten dat dit boek bestaat. Maar het derde deel werd "gelukkig" opnieuw samen geschreven, wat alvast de kwaliteit van het schrijven ten goede kwam.

Het is ondertussen 2026, Gwendy is 65 en senator en maakt zich op voor een ruimtevlucht naar het Many Flags ruimtestation. Ook corona woedt nog in de wereld en zoals we ondertussen al gewoon zijn bij Stephen King, wordt er duchtig aan Trump bashing gedaan (hoewel het boek dus na diens stunt als president werd geschreven) en dat maar liefst in de hele eerste helft van het boek... *zucht* Het kan soms gewoon te veel zijn he.

Eens we in het ruimtestation zijn aangekomen, is het tijd geworden voor Gwendy's ultieme taak: de knoppenkist is terug in haar leven opgedoken en ze moet er zich van zien te ontdoen...

Als je naar de cover van het boek kijkt, kan je niet anders dan besluiten dat dit stevig in de Donkere Toren wereld verankerd is - je kan gewoon niet naast die toren kijken. Er komen ook verschillende verwijzingen naar de reeks in terug en de knoppenkist is overduidelijk uit die wereld afkomstig.

Maar het was me allemaal een beetje te mèh en King en Chizmar hadden na het eerste boek moeten stoppen - dat was goed genoeg op zichzelf.

Drie sterren en da's nog heel genereus gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten