zondag 27 februari 2022

Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

 
Nieuw Amsterdam, 2021
111 p.
Vertaald uit het Engels: Small things like these


Ik haal tips voor mijn volgende te lezen boek uit heel wat verschillende hoeken. Small things like these kwam ik tegen in een uitzending van het literaire programma Between the covers op BBC2, waar ze afgelopen herfst zes keer vier mensen uitnodigden om over hun favoriete boek te praten én ook telkens twee nieuwe of wat minder nieuwe boeken te bespreken. Small things like these kwam uit die lijst met "opgelegde boeken" en had meteen mijn aandacht.

Claire Keegan weet in iets meer dan 100 pagina's een hele wereld te scheppen: we leren William Furlong kennen, een man die in de jaren '40 geboren werd in Ierland als kind van een ongehuwde moeder die het geluk had dat zij mocht aanblijven als dienstmeisje bij de protestantse dame waar ze werkte en hij groeide op in dat huis, omringd met mensen die het beste met hem voorhadden. Afgezien van wat pesterijen op school, had hij bovendien een gelukkige jeugd.

Nu is hij tegen de 40, uitbater van een kolen- en houthandel, getrouwd en vader van maar liefst vijf dochters die het allemaal op hun manier best goed doen op school en in het leven. We zitten in de dagen naar aanloop van Kerstmis en zijn gezin is bezig met de voorbereidingen van het feest. Op het werk is het ook druk met mensen die nog snel kolen en hout willen om de koude feestdagen te overbruggen. Zo moet hij ook gaan leveren bij het lokale nonnenklooster dat een wasserij uitbaat en daarnaast ook een school bevat waar zijn dochters les volgen.

Maar bij de levering ontdekt hij iets wat zijn leven zal veranderen...

Als je Ierland, nonnenklooster en wasserij hoort, weet je al waar dit naartoe gaat. Zeker als je The Magdalene Sisters gezien hebt, een film uit 2002 die ons een inkijk geeft in deze kloosters waar "gevallen" meisjes werden opgesloten en uitgebuit. Bovendien blijkt uit getuigenissen van vrouwen die daar werden vastgehouden dat de werkelijkheid nog veel erger was.

We krijgen in dit boek geen inkijk in het klooster, aangezien we alles vanuit het standpunt van William zien, een man dus die niet verder raakt dan het salon als hij binnengaat in het klooster. Maar hij heeft wel zijn ideeën over wat daar gebeurt, niet in het minst omdat zijn moeder dat lot gespaard bleef (is het toeval dat haar werkgeefster protestants was?). 

Dit las als een trein (met 111 pagina's verwacht je dat ook een beetje) en kreeg vier sterren van mij. Blij dat ik naar de aanbeveling van Between the covers geluisterd heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten