woensdag 4 augustus 2021

Juli wrap up

Juli was niet meteen mijn beste leesmaand qua aantallen, de reden hiervoor zal je kunnen lezen in mijn favorietenbericht van de maand.

Er werden 3 boeken en 1 strip gelezen, maar dit lage nummer werd ruimschoots goedgemaakt door de kwaliteit van wat ik las want ik had er eentje van 4.5 sterren en drie van 4 sterren.

Mijn boek van de maand wordt vreemd genoeg een viersterrenboek:

Anna - Niccolò Ammaniti

Deze dystopische roman heb ik gewoon verslonden. En ik ben zeker van plan om nog werk van Ammaniti te gaan lezen - de vraag is enkel: wanneer?

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Het boek dat 4.5 sterren kreeg:

Het verhaal van het verloren kind - Elena Ferrante

Hoewel ik hier dus meer sterren aan gaf, krijgt Anna het hoogste schavotje. Het verhaal... is namelijk het laatste deel in een reeks en bouwt dus voort op herinneringen van de vorige boeken.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Het andere viersterrenboek:

Transcendent kingdom - Yaa Gyasi

Viking, 2020
243 p.
Vertaald als: Verheven koninkrijk

Ik ben nog steeds bezig om boeken van de shortlist van de Women's Prize te lezen en dit staat er ook op. Van Yaa Gyasi las ik haar vorige boek en debuut Homegoing, maar dat vond ik niet meteen super geweldig.

Dit boek vond ik wel serieus de moeite. Migrantenkind Gifty (haar ouders kwamen voor haar geboorte uit Ghana naar de VS) weet zich op te werken tot doctoraatstudente aan een prestigieuze universiteit waar ze onderzoek doet naar hoe het brein reageert op verslaving en hoe dit zou kunnen omgedraaid worden zodat verslaving uit de wereld geholpen wordt.

Haar onderzoeksveld komt niet uit de lucht vallen want Gifty's oudere broer Nana (hier had ik wel enkele problemen, want nana is voor mij oma in het Engels en ik moest er mij telkens een tienerjongen bij voorstellen) overleed op 17-jarige leeftijd aan een overdosis nadat hij na een basketbalblessure aan pijnstillers verslaafd raakte.

In Gifty's appartement ligt haar moeder in haar tweede depressie hele dagen in bed en Gifty probeert voor haar te zorgen, maar merkt ook dat het zowat tevergeefs is.

Daarnaast worstelt ze als wetenschapster ook met haar religieuze opvoeding en stelt ze zichzelf voortdurend existentiële vragen.

Transcendent kingdom was zonder twijfel een veel beter boek dan Homegoing en verdient het zeker om op een shortlist van een literaire prijs te staan. Maar winnen? Een beetje te hoog gegrepen vrees ik.

Toch vier sterren.

De strip die ik las kreeg eveneens vier sterren:

Les Genêts (Mooie zomers 6) - Zidrou en Jordi Lafebre

Dargaud Benelux, 2021
55 p.
Vertaald uit het Frans: Les Genêts


Elke zomer komt er een nieuw deel in deze supercharmante reeks uit, delen die je los van en door elkaar kan lezen.

Ieder deel speelt zich af in een ander jaar en de ene keer heeft de familie Faldérault 1 kind en de andere keer er 2, 3 of 4. In deel 6 lopen er al 3 kinderen rond en is er een vierde onderweg.

Tijdens hun vakantie naar het zuiden krijgen ze autopech en moeten ze noodgedwongen een tijdje doorbrengen op een lokale boerderij waar de gastdames hen een schitterende vakantie bezorgen.

Dit is telkens weer genieten geblazen. Je krijgt sterk nostalgische gevoelens over lang vervlogen zomers waar alles zoveel simpeler en hemels was, ook al zagen mijn zomers er totaal niet uit zoals die in deze strips.

Een aanrader, niet meer of minder.

Alles wat ik las in juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten