maandag 23 augustus 2021

Het verloren rijk - Stephen King

 
Luitingh-Sijthoff, 2012 (oorspr. 1991, herwerkt in 2003)
492 p.
Vertaald uit het Engels: The waste lands


Oh boy... Mijn plan voor deze maand was terug werk van Stephen King lezen - zoals ik al een paar jaar doe. Maar dit boek was er niet meteen eentje waar ik blij van werd.

Met zijn 492 pagina's zou je denken dat ik het toch op een week zou uitkrijgen, zeker met verlof en zeeën van tijd tot mijn beschikking. Maar nee hoor, ik deed er maar liefst 2 weken over en heb verschillende keren willen opgeven. Want eerlijk? Dit was maar een saaie bedoening.

Vorig jaar was ik nog aan het juichen na het lezen van het tweede deel van De donkere toren serie en ik had mij voorgenomen om deze maand de volgende twee delen te lezen. Maar het zal dit jaar bij het derde deel blijven vrees ik.

Het verloren rijk valt uiteen in 2 delen: in het eerste zijn Roland en zijn metgezellen onderweg naar de donkere toren en hij leert hen om scherpschutters te zijn. Daarnaast keert ook Jake terug, de jongen die in deel 1 door Roland in de afgrond gemikt werd om zijn eigen hachje te redden en ja, Jake is toen gestorven maar door de één of andere magische interventie loopt hij toch weer in New York rond en is hij wanhopig op zoek naar een deur om terug bij Roland te geraken want hij herinnert zich wel alles wat er gebeurd is. De stukken met Jake waren nog het prettigst om te lezen, maar over het algemeen was dit maar saaie prut met daarnaast ook nog een compleet onnodige verkrachtingsscène met een demon als toetje. Nope, geen fan.

In het tweede deel komen de reizigers aan in een compleet vervallen maar niet verlaten stad om op zoek te gaan naar Blaine de mono, een AI trein die hen tot bij de toren zou moeten kunnen brengen. Vandaar ook de trein op de cover, maar Blaine in het boek ziet er helemaal niet zo uit... Dit gedeelte was iets beter qua tempo en interesseerde mij ietsje meer, maar kon het boek niet meer redden.

Beste bewijs dat ik er mee worstelde? Ik ben momenteel in mijn derde Kingboek van de maand bezig en na 2 dagen zit ik al 250 pagina's ver, zonder veel moeite te doen. Ik kan dus nu al zeggen dat dit huidige boek mij een heel pak beter bevalt.

Boek 4 gaat trouwens meteen verder waar boek 3 eindigde, maar dit moedigt mij niet direct aan om verder te lezen. En dat het meer dan 700 pagina's dik is al helemaal niet meer...

Drie sterren want er zijn wel ergere dingen om te lezen. Maar dit kan nog altijd naar 2.5 worden teruggeduwd als ik er wat verder over heb kunnen nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten