dinsdag 17 augustus 2021

Kijktip: The green knight

Een verhaal geïnspireerd door een middeleeuwse ridderroman, geregisseerd door die rare vent die ons ook A ghost story gaf, wil een mens dit zien?

Ik in elk geval wel.

Afspraak was terug in mijn favoriete bioscoop en na enkele ticketperikelen kon ik mij in een zalige zetel laten wegzakken.

The green knight is gebaseerd op de middeleeuwse ridderroman Heer Gawein en de groene ridder en is redelijk trouw aan het bronmateriaal.

Geen "moderne" taal dus, maar eerder poëtische uitlatingen tussen de personages. Geen flitsende gevechtsscènes, maar eerder een nog-niet-echt-ridder die op queeste vertrekt. En ook geen namedropping, want hoewel dit verhaal zich afspeelt aan het hof van koning Arthur (Gawain is zijn neef), worden hij en de andere personages buiten Gawain niet bij naam genoemd, je hebt er maar het raden naar.

Stoort dit? Hoegenaamd niet want het is en blijft het verhaal van Gawain. En ook het feit dat deze ridder to be gespeeld wordt door Dev Patel - tot nader order nog steeds een acteur met Indiase roots - neem je voor lief en het werkt.

Daarnaast krijg je adembenemende plaatjes te zien - sommige scènes zijn bijna een schilderij - en dat er dan ook niet heel veel gebeurt, was voor mij best ok. Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik achteraf toch even de korte inhoud van de ridderroman ben gaan raadplegen, want ik had een paar dingetjes niet zo heel goed begrepen. Maar opnieuw? Dat was niet erg.

Nu wist ik wel al een beetje wat te verwachten, want ik heb ook A ghost story van regisseur David Lowery gezien en dat was me pas een kijkervaring: een man sterft en blijft als een spook, letterlijk met een laken over hem heen, achter in het huis waar hij met zijn vrouw woonde. De tijd verglijdt daar razendsnel, maar "het spook" blijft zowat immobiel gedurende de hele film. Er gebeurt letterlijk geen klop, maar het is echt een boeiende film en hij schopte het in mijn thuiskijkoverzicht van 2018 zelfs tot de 5de plek. Maar dit een tweede keer bekijken? Toch liever niet.

Dan is The green knight heel wat bekijkbaarder een geschikt voor een groter publiek, hoewel die dan geen epische ridderfilm mogen verwachten.

Ben je eerder in de mood voor een rustig voortkabbelende film die er ook nog eens héél mooi uitziet? Ga dan zeker naar deze The green knight kijken, je zal het je niet beklagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten