donderdag 2 juni 2016

Mei favorites


Zoals al gezegd in mijn kijktips vorige week, valt er op televisioneel vlak niet veel meer te beleven nu, want zowat alles waar ik naar kijk is stopgezet of zal tegen eind deze week stopgezet zijn.

Dit maakt heel wat tijd vrij voor mij om andere dingen te doen (lezen, dvd kijken, cinema doen, Netflix...) want vanaf 2/6 heb ik enkel nog op dinsdagavond iets om te bekijken - tot Topdokters er ook de brui aan geeft...

Dit gezegd zijnde, heb ik op tv toch wat leuks beleefd de afgelopen maand:

De terugkeer van The X-Files was een feit en op 2BE konden we 6 weken lang genieten van het nieuwe tiende seizoen.

Hoewel ik niet alle afleveringen even bekijkbaar vond (de eerste en laatste waren zelfs een geeuwfeestje), was het toch een aangename terugkeer naar de goeie oude tijd. Ik heb mij geamuseerd en da's het belangrijkste!

Op dvd heb ik er in mei de twee eerste seizoenen van Haven doorgejaagd, een low-budget sf-serie van Syfy, losjes gebaseerd op het boek "The Colorado kid" van Stephen King (daarover zo meteen meer).

FBI-agente Audrey Parker reist naar het kuststadje Haven om een moord te onderzoeken.

Daar aangekomen blijkt dat ze 27 jaar geleden ook al in het stadje aanwezig was en ze is nog geen haar veranderd... Sommige inwoners worden bovendien geplaagd door wat ze "the troubles" noemen, vreemde krachten of neigingen waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen. Samen met politieagent Nathan en halve crimineel Duke gaat ze de strijd tegen de troubles aan.

Ondertussen ben ik ook al gevorderd met seizoen 3, dat momenteel op Syfy wordt uitgezonden in herhaling.

Ik belandde ook twee keer in de bioscoop de afgelopen maand:

Over X-Men apocalypse deed ik hier al uitgebreid verslag.

Maar ik zag ook nog The huntsman : winter's war begin deze maand.

De reden dat ik daar niet over repte in mijn blog is wel duidelijk: ik vond het niet meteen een vermeldenswaardige film...

The huntsman kennen we nog uit Snow White and the huntsman (2012), waarin Chris Hemsworth naast Kristen Stewart zijn beste getormenteerde ziel mocht uitbeelden.
Winter's war is tegelijk een prequel (je ziet zijn jeugd en opleiding tot huntsman) en een sequel op deze film want het tweede deel speelt zich af na de gebeurtenissen met Kristens Sneeuwwitje. Gelukkig is deze laatste niet meer aanwezig in de film en krijgt Chrisje versterking van naast Charlize Theron, nog 2 actrices: Emily Blunt als de sneeuwkoningin en Jessica Chastain als zijn gedoemde geliefde.

De film loopt eerlijk gezegd nogal uit de hand en is - hoewel entertainend - ook nogal aan de rommelige kant. Geen aanrader dus.

Mei was naast al dat geweld op tv en in de cinema een serieus succesvolle quizmaand.

Ik deed op twee opeenvolgende zaterdagen mee aan een quiz en telkens werd mijn ploegje de winnaar van de avond.

Bij de Unicefquiz was het eventjes spannend want er was een ex-aequo voor de eerste plaats. Maar wij hadden beter gegokt op de schiftingsvraag, dus toch een overwinning!

Een week later werden we de afgetekende winnaar op de Cactusquiz in Drongen met meer dan 20 punten op overschot op de tweede ploeg. We overwogen zelfs eventjes om de laatste ronde blanco in te dienen omdat we op dat moment toch niet meer konden verliezen: we stonden 15 punten voor en de laatste ronde stond maar op 10 punten. Ja, een mens wordt soms overmoedig, maar we hebben toch netjes alle antwoorden ingevuld, we konden het niet laten...

Mijn TBR werd natuurlijk nog wat aangevuld in mei. Het wordt trouwens hoog tijd dat ik a) die boeken begin te lezen en b) mezelf een boekenaankoopban opleg, het begint uit de hand te lopen...

Allemaal in het Engels.
De twee bovenste boeken kocht ik nieuw. The long way... omdat het op Booktube goed ontvangen wordt en The invasion... omdat ik het eerste boek De kroon van de Tearling zo goed vond en niet kan wachten tot boek 2 in vertaling uitkomt (ergens in augustus, maar de datum wordt steeds naar achter geschoven). De twee onderste boeken komen van De Slegte en vooral The bell jar kon ik niet laten liggen want dat keert in verschillende online polls steeds terug als "mijn favoriete boek", dat ik dus nog niet gelezen heb... Ik ben benieuwd.

In de categorie koopjes: Het korte maar... kocht ik in de Action, er vol van overtuigd dat het 10.00€ kostte, bleek het aan de kassa 1.87€ te zijn. Het boek duikt trouwens in allerlei lijstjes van meesterwerken uit de 21ste eeuw op, tijd om dat zelf eens te onderzoeken.

De Colorado kid was een boek van Stephen King dat ik eigenlijk niet kende en omdat de tv-serie Haven er van ver op gebaseerd is, wou ik dat wel eens lezen. Bleek het overal uitverkocht te zijn. Tweedehands online aanbieders bieden dan soelaas. Deze wil ik voor het einde van het vijfde seizoen van Haven hebben uitgelezen.

En ik betaalde niet alleen voor boeken, ze werden me ook gratis in de schoot geworpen: op een zonnige middag - toen ik op weg was naar het werk - werd me Het boek van Mormon in de handen gestopt door twee heel vriendelijke jongens. Ik wil het boek een kans geven, maar ze wilden ook een paar weken later bij mij thuis erover komen praten en dat was er te veel aan...
De pest was mijn prijs op de Unicefquiz, beetje cultuur en literatuurcanon kan nooit kwaad.
The rough guide to Classic Novels komt uit de collectie van mijn oud-lerares Engels, die haar boekenkast aan het uitkuisen is en alles wat ze niet meer wil, gratis weggeeft. Wie weet leer ik nog wat bij...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten