woensdag 29 juni 2016

De Colorado Kid - Stephen King


 Luitingh-Sijthoff, 2005
143 p.
Vertaald uit het Engels: The Colorado Kid

Sinds mei ben ik bezig de serie Haven te verslinden (momenteel zit ik aan de 8ste aflevering van het vijfde en laatste seizoen). Deze is losjes gebaseerd op het boek The Colorado Kid van Stephen King en aangezien ik de reeks best het bekijken waard vind en King al sinds mijn veertiende hoog in mijn lijstje met favoriete auteurs staat, wou ik dit boek absoluut lezen.

Maar wat had je gedacht, het was nergens meer te koop, behalve als e-book en die stap heb ik voorlopig nog steeds niet gezet. Tweedehands biedt dan soelaas en zo kon ik het redelijk goedkoop op de kop tikken via bol.com en ik heb het er vandaag eventjes doorgejaagd - daar zijn 3 uur treinen dan toch nog goed voor.

In dit voor Kings doen wel héél dunne boekje wordt over een onopgelost mysterie verteld. Vince Teague en Dave Bowie (ha ha), redacteurs van het lokale krantje Islanders in Maine, doen dit verhaal aan hun stagiaire uit de doeken: 25 jaar geleden werd het lijk van een onbekende man op het strand gevonden, hij had geen identificatie bij zich en bleek een natuurlijke dood gestorven te zijn. Maar de twee krantenmannen wilden koste wat het kost de identiteit van de man achterhalen, aangezien niemand zich kwam aanmelden voor hem en ze het toch een vreemd geval vonden.

Zijn identiteit wordt uiteindelijk achterhaald, maar hoe hij van Colorado (vandaar zijn bijnaam) naar Maine raakte in minder dan 6 uur tijd en waarom hij dood op het strand lag, wordt nooit opgelost.

Sommige mensen zijn daarom kwaad op King na het lezen van dit boek, maar het wordt al aan het begin van het verhaal meegedeeld dat er geen oplossing is, dus hem zitten uitmaken voor alles wat lelijk en slecht is, is echt wel ongepast te noemen.

Ikzelf had hier geen problemen mee, ook al omdat ik het boek om een andere reden las: ik wou weten hoeveel van het verhaal er uiteindelijk nog in de serie Haven overbleef. En het blijkt heel wat.

Vince en Dave uit het boek zijn in de serie wel twee broers geworden en zitten wat dichter bij elkaar qua leeftijd (in het boek zijn ze 90 en 65), maar hun persoonlijkheidstrekjes zijn nog steeds hetzelfde gebleven. Zij zijn dan ook de enige personages die overblijven uit het boek.

Vince (l.) en Dave (r.) in de serie
De dode Colorado Kid speelt eveneens een rol, want ook in de serie weet niemand wie hij was en waarom hij naar Maine afgezakt was.

Waar de serie wel helemaal afwijkt van het boek, is het feit dat de mensen in het stadje Haven lijden onder "the troubles", bovennatuurlijke krachten en vaardigheden waarmee ze zichzelf en anderen heel wat kwaad kunnen berokkenen.

Het boek heeft absoluut niets bovennatuurlijks, het is gewoon een gezellige babbel tussen drie mensen op de redactie van een krant en behalve het rare feit van de reistijd Colorado-Maine, is er niets vreemds in het boek te vinden. Niet zo in Haven, want daar vliegt het bovennatuurlijke gedoe je rond de oren. En het raadsel van de Colorado Kid wordt er enigszins opgelost en nog verder uitgebreid dan wat er in het boek ontdekt wordt.

Al bij al een aangenaam boekje om te lezen, zeker op de trein, en ik zou het een lichte aanrader noemen, maar 't is dus niet meer als fysiek boek te krijgen. Dat wordt tweedehands zoeken of de bibliotheek raadplegen!

Vier sterren voor het ongebreidelde leesplezier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten