zondag 5 juni 2016

De erfenis van Richard Grenville (De verborgen universiteit, 1) - Natalie Koch


Querido, 2011
623 p.

Nederlandse fantasy, het is eens wat anders dan al die vertaalde boeken die uit dat vaatje tappen en het moet gezegd: Natalie Koch (geen familie van) doet het voortreffelijk!

Maar wat een pil zeg... Ik wou er eerst zelfs niet aan beginnen omdat het zo onoverkomelijk leek. Gelukkig leest dit boek als een trein en als Malva er niet tussen was gekomen, had ik hem vorige week al uitgekregen.

Alexa Westerhof, een Nederlandse studente, mag een semester aan de kleine Londense universiteit van Carnforth Park gaan studeren. Daar aangekomen, blijkt één van haar huisgenoten Sander, een vroegere klasgenoot, te zijn en er gebeuren nog wel heel veel andere toevalligheden en rare dingen om nog normaal te zijn. Zo komt ze er al snel achter dat haar vader zelf ooit student was aan deze universiteit. En het toeval? Ze heeft haar vader nooit gekend, hij verdween voor ze geboren werd uit het leven van haar moeder en haar moeder heeft haar zelfs nooit zijn naam verteld...

Alexa blijkt dan ook nog eens een maga te zijn - vrouwelijk voor magus, een magiër met andere woorden - wat ze van haar vaders kant geërfd heeft. Carnforth Park University is daarenboven een front voor de Untraceable University, een hogeschool waar jonge magi over magie leren en Alexa is daarvoor speciaal naar Londen gehaald door de magister magnificus van de universiteit.

Yep, het doet allemaal heel hard aan Harry Potter denken en zo wordt het boek ook gepromoot: als Harry Potter voor volwassenen. Iets waar ik eerst zwaar mijn bedenkingen bij had, want ook De magiërs van Lev Grossman wordt op die manier aangeprezen en dat was zo'n vrouwonvriendelijke brol dat ik het niet eens heb uitgelezen...

Natalie Koch bezondigt zich gelukkig niet aan dit laatste en het boek leest heel vlotjes weg hoewel het een hele tijd duurt vooraleer er echt iets gebeurt. De eerste helft van het boek (toch al snel 300 pagina's) introduceert ons, samen met Alexa, in de maguswereld en die is behoorlijk complex te noemen. Vervelen deed het mij echter geen minuut.

Ik heb ook al gelezen dat de stijl heel hard aan The secret history van Donna Tart doet denken, maar die heb ik dus nog niet gelezen. Net als de twee andere boeken van haar hand, staat die nog steeds ongelezen op mijn boekenrek. Het is misschien tijd om er ook eens aan te beginnen...

De erfenis van Richard Grenville is het eerste deel in de Verborgen universiteitstrilogie en smaakt zeker naar meer. Een geluk dat er dus nog twee boeken op volgen en die zijn al even volumineus als het eerste deel, nog heel wat te gaan met andere woorden.

Vier sterren, zonder meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten