maandag 13 juni 2016

De afkomst (De reis van de vaders. Tweede eeuw: de exodus volgens Yona, 1) - David Ratte


Gorilla, 2016
48 p.
Vertaald uit het Frans: Descendance

De reis van de vaders was een drieluik dat ik een tijdje geleden las en wel kon smaken: een verhaal met bijbelse insteek maar toch met heel wat humor. Een aantal vaders gaat hier op zoek naar hun zonen die meegegaan zijn met Jezus als zijn apostelen. Elk album belicht een andere vader en er is blijkbaar ook een vierde deel verschenen (dat ik nog moet lezen).

Met De afkomst begint een tweede cyclus, namelijk die van Yona. En wie blijkt die Yona te zijn? Een Egyptenaar die leefde in de tijd van Mozes en een verre voorvader van Jonas uit de eerste cyclus. Dubbel afgrijzen want Jonas leert op het sterfbed van zijn tante dat hij geen "zuivere jood" is, waarna het verhaal verschuift naar het Egypte van Mozes, waar Yona van een waarzegger leert dat zijn nageslacht joods zal zijn.

Yona is op dat moment al getrouwd met 2 Egyptische vrouwen en heeft 3 concubines van verschillende afkomst.

Daar zal dus nog een joodse aan moeten toegevoegd worden, want anders kan de voorspelling nooit uitkomen. De zoektocht naar het juiste meisje wordt dan maar aangevat. Yona's slaaf Jerobeam moet uit de aanwezige joodse slaven een aantal maagden selecteren, maar geen enkele kan aan Yona's eisen voldoen.

Op een avond sluipt echter Libi zijn huis binnen, op zoek naar eten, en vooral door haar nogal oneerbiedige uitingen naar zijn aanwezige vrouwen toe, besluit hij haar als joodse vrouw te nemen.

Veel keuze had ze ook niet...
Deze strip bevat - vind ik - veel meer humor dan de eerste cyclus, want er worden heel wat parallellen getrokken naar ons huidige leven, maar dan overgebracht naar het Israël van de eerste eeuw na Christus. Zo verblijft de tante van Jonas in een bejaardentehuis en wordt er van "berichtjes naar elkaar sturen" gesproken alsof een brief in die tijd in luttele seconden verstuurd en ontvangen kan worden. Ook het Egypte van 1500 jaar geleden heeft zo zijn eigenaardige hedendaagse trekjes, vooral dan in hoe de personages met elkaar praten.

Eindigen doet dit eerste deel met Mozes die het water van de Nijl in bloed verandert, nadat de farao weigert de Israëlieten te laten vertrekken uit Egypte. De eerste plaag is hiermee een feit.

Vier sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten