zondag 26 juni 2016

Berserkers (De werelden van Thorgal: de jonge jaren, 4) - Roman Surzhenko en Yann


Le Lombard, 2016
48 p.
Vertaald uit het Frans: Berserkers

Dit album uit de spin-offreeks "De jonge jaren" gaat verder waar het vorige album Runa ophield: Aaricia is ontvoerd (ze werd eigenlijk "gewonnen" bij een spelletje) en tiener-Thorgal is onderweg om haar te redden. Hij bevindt zich op het schip van Sigurd-met-het-mooie-haar samen met Nigürd, die ook een oogje op Aaricia heeft laten vallen en met haar wil trouwen. Dat kind is hier zowat 12 jaar oud hé mensen. Die Vikings toch...

Aaricia van haar kant zit op het schip van Moldi, die ook haar vaders vikingkroon gestolen heeft zodat hij koning van de verschoppelingen kan worden. Runa, de schildmaagd uit het vorige album, is ook aan boord en daagt Moldi uit tot een gevecht op de roeiriemen omdat hij zich niet aan de afspraken gehouden heeft. Hierbij valt zij uiteindelijk in het water en ze laten haar achter. Het schip waar Thorgal op zit, pikt haar op.

Klinkt allemaal behoorlijk saai, nietwaar? En dat was het ook. Van alle spin-offreeksen is "De jonge jaren" uitgegroeid tot het saaie broertje van de hoop en het doet er ook geen deugd aan dat ze eerder de toer van de tv-serie Vikings - prachtig kijkvoer overigens! - opgaan dan de goeie ouwe Thorgalstijl aan te houden.

Ik zat me met momenten nogal te vervelen bij het verhaal omdat er zo weinig gebeurde en er slechts van punt a naar punt b gevaren werd. Ik had trouwens lichtjes de indruk dat bepaalde personages (vooral Sigurd dan) nogal hard op andere stripfiguren leken, waardoor ik ook afgeleid werd.

De titel heeft trouwens niets te maken met Thorgal die op de cover nogal zotweg op de rand van de boot staat. De berserkers zitten op de andere boot en zijn enkel zo buiten zinnen door een soort paddenstoel die ze eten. Nee, Thorgal gaat iets heroïsch doen (wat in de strip zelf met heel wat minder pathetiek gebeurt): hij gaat onder de boot door duiken met een touw om zijn middel om zo de boot samen te kunnen houden in de storm waarin ze zich bevinden. En omdat jonkie Thorgal dit aandurft, springt de rest van de bemanning hem al snel achterna om hetzelfde te doen zodat de boot in één stuk blijft.

Toch nog een shout-out voor het haar van Gandalf-de-gek (die Vikingnamen toch!), dat al van in het begin de meest lelijke coiffure is die je in een strip zal tegenkomen:

Drie sterren uit nostalgie, maar ze mogen stoppen met deze reeks hoor...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten