vrijdag 3 september 2021

Augustus favorites

Augustus, wat een verwarrende maand..

Aangezien ik vanaf de 15de verlof had, had ik heel wat in mijn hoofd gepland. En daar is zo goed als niks van in huis gekomen. Tof.

Deze kat heeft blijkbaar wel de tijd van haar leven.
Eerst en vooral: ik wou terug elke dag een film bekijken, nog liefst van al in de cinema, maar ik ben slechts 2 keer in de bioscoopzalen beland en dan nog helemaal aan het begin van mijn verlof. En van verder elke dag een film kijken was helemaal geen sprake, de zin ontbrak blijkbaar volledig.

Maar laten we er niet helemaal een kommer en kwel verhaal van maken, 't was soms wel plezant.

Zoals gezegd ging ik 2 keer tijdens mijn verlof naar de cinema, maar ik zat wel in totaal 3 keer in de zalen in augustus:

Dit ging van ça va, naar heel goed tot dé blockbuster van de zomer. In die volgorde.

Falling, The green knight en Free Guy werden allemaal besproken op mijn blog.

Op vrijdag 27 augustus plande cinema Sphinx in Gent een eenmalige screening van The world to come (in het kader van het Pinx summer edition festival) en ik wou écht gaan. Tot ik de dag zelf besloot om de film online te huren - goedkoper dan cinema en ik kon in mijn pyjama in mijn eigen zetel kijken, allemaal pluspunten - dus: vierde cinemabeurt van de maand de deur uit, maar wel een goeie film gezien.

We bevinden ons in de pionierstijd van de VS. Abigail woont compleet afgelegen met haar man in het Wilde Westen en ze is nog steeds in de rouw over haar gestorven dochtertje.

Op een dag arriveert de uitbundige Tallie met haar man die de naburige boerderij huren. 

De vrouwen smeden een band die veel dieper dan vriendschap gaat en begeleid door de voice over van Abigail die haar dagboek voorleest, zien we hoe hun relatie vordert en hoe dit uiteindelijk afloopt.

Sfeervol, vol onderhuidse spanning, liefde en ook compleet onbegrip, was dit voor mij een heel geslaagde film. Maar wel een waarschuwing: dit is geen feelgoodfilm, bereid je dus voor op heel wat hartzeer.

Ook in het kader van Stephen King reading month bekeek ik zoals elk jaar enkele verfilmingen van zijn werk:

Cat's eye besprak ik op mijn blog.

1408 bekeek ik helemaal op het einde van de maand omdat het een verhaal is dat in Alles is eventueel stond en ik eerst het verhaal wou lezen - evident.

Dit gaat over schrijver Mike Enslin die al enkele boeken geschreven heeft over plekken waar het spookt. Zijn nieuwste boek gaat over hotelkamers waar geesten zouden rondwaren en kamer 1408 van het Dolphin Hotel in New York past helemaal in dat plaatje. De manager van het hotel is nogal terughoudend om hem daar een nacht in te laten doorbrengen, maar Mike is nogal doordrammerig en hij krijgt de sleutel van de kamer.

Tot zover de overeenkomst tussen het verhaal en de film. Want wat er zich allemaal in de kamer afspeelt eens Mike er binnen stapt, is helemaal anders. Niet moeilijk, want een film van anderhalf uur maken gebaseerd op een verhaal van 40 pagina's, daar moet je wat meer body in steken natuurlijk.

Al bij al vond ik het geen slechte film, maar een hoogvlieger is het nu ook weer niet...

Daarnaast zag ik nog enkele goeie films op mijn tv-scherm: 

Spring, summer, fall, winter... and spring werd maar liefst 2 maal uitgezonden in augustus: een keer op Canvas en een keer op NPO, met slechts een weekje er tussen.

Allemaal niet zo erg, de film is echt fantastisch in zijn eenvoud. Dit gaat over het opgroeien en de volwassen beslissingen van een jonge monnik die we volgen van zijn 10 jaar tot hij bejaard is.

Heel sfeervol allemaal en met ook een glansrol voor een kat (altijd leuk). Je kan de film nog tot vandaag (3 september) bekijken op VRTnu.

En dan arriveerde Cruella op 27 augustus voor niks op Disney+. Eindelijk, zou ik zeggen, want ik wou de film wel zien, maar er niet extra voor betalen in de cinema (of op Disney+ in het begin).

Ik vond de film niet slecht, je kijkt in elk geval je ogen uit bij de creaties die Cruella zich aanmeet. Emma Stone had er blijkbaar plezier in en Emma Thompson als übervillain kon ik ook smaken.

Maar zoals ik al vorige week zei, heb ik mijn bedenkingen bij het "menselijk" maken van filmslechteriken. Kunnen die nu niet gewoon geboren zijn als het duivelsgebroed dat ze zijn?

En daar blijf ik bij.

Er is natuurlijk ook een hoofdreden waarom ik niet veel heb uitgespookt tijdens mijn verlof wat betreft film kijken (of zelfs lezen): ik ben weer in een Law and order: SVU-spiraal beland, ja de serie waar ik al eens een heel blogbericht aan wijdde en waar ik zo af en toe op terugval.

Ik bekeek seizoen 19-21 op dvd en heb op die manier maar liefst 68 afleveringen gezien op 3 weken tijd. Daarna moest ik mijn toevlucht nemen op online kijken via VPN want het laatste seizoen is bij ons nog niet op dvd verschenen. En daar heb ik ondertussen ook al 5 afleveringen van gezien.

Eind september begint het 23e seizoen op de Amerikaanse tv en ik hoop tegen dan mee te zijn zodat ik elke week de nieuwe aflevering kan zien. Geobsedeerd? Tuurlijk.

In het weekend van 14 en 15 augustus was het eindelijk weer Free comic book day en op zaterdagnamiddag trok ik richting World's End Comics in Gent om een lading gratis strips af te halen.

En natuurlijk kocht ik er ook een (Ms. Marvel deel 2), want ik heb manieren.

Dan moet ik ook nog het weekendje Ardennen vernoemen waar we met de hele familie (= 5 volwassenen en een peuter) op hotel gingen en waar we genoten hebben van elkaars gezelschap, een wandeling en lekkere kaaskroketten in de abdij van Maredsous.

De tombeau du géant (in het midden).
Soms zijn de simpele dingen in het leven de beste.

Ik ben daarnaast ook (her)begonnen met Start to run en zit ondertussen aan les 11 van de 27. De hele cyclus volhouden zal geen probleem zijn - het is zowat mijn 5de keer dat ik dit doe - het is het volhouden achteraf dat meer inspanning vergt. Maar we zien wel hoe dit afloopt.

Als laatste is er nog mijn book haul:

Eerst en vooral werd natuurlijk het nieuwste boek van Stephen King, Billy Summers, aangekocht en dat heb ik ook al gelezen.

Toen ik dit boek ging halen in de boekhandel, zag ik bij de puzzels Star Trek Cats staan en die moest ik gewoon meenemen. Star Trek, katten én een puzzel? Daar zeg ik geen nee tegen. Ik wou de puzzel leggen tijdens mijn verlof, maar het is er gewoon niet van gekomen...

Deze foto mag nog eens herhaald worden, want het zijn per slot van rekening boeken die ik in augustus in huis heb gehaald.

Zij en haar kat moest ik ook in mijn boekenkast hebben: het werd vertaald uit het Japans en gaat over katten en hun eigenaressen. Japanse kattenboeken zijn een niche in mijn nichecollectie kattenboeken.

De kindertrein tenslotte werd voor 8 euro gekocht in de supermarkt en leek mij wel interessant. Het is een stukje Italiaanse geschiedenis maar wanneer ik het ga lezen is mij wel een raadsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten