zondag 2 mei 2021

April favorites

Mijn favorieten van april wordt weer een lange oplijsting van wat ik vooral op mijn eigen tv-scherm heb gezien. Omdat er 1) niet veel anders te doen is en 2) dat ook is wat ik gewoon het liefste doe.

Eerst en vooral bekeek ik in de aanloop naar de Oscaruitreiking op 25 april zo veel mogelijk films die genomineerd werden en daar zaten enkele toppers bij.

Ik zag uiteindelijk 11 films die in verschillende categorieën genomineerd waren en 5 daarvan wil ik nog even aanprijzen.

Mijn absolute favoriet was Promising young woman, met Carey Mulligan in de hoofdrol - en die had van mij zeker het beeldje voor beste actrice mogen krijgen.

Wie deze film nu al wil zien, is er aan voor de moeite. Waarschijnlijk wordt er gewacht op de heropening van de bioscopen (wanneer??? Dat is echt het enige dat ik mis in deze tijden) om hem dan in de zalen te brengen. Zelf huurde ik hem via youtube in Canada. Ik moet zeggen dat sinds ik een goeie VPN heb, mijn kijkwereld echt open gegaan is...

Andere toppers waren Sound of metal, Minari en Nomadland.

Sound of metal is te zien via Amazon Prime en ik kan dit enkel maar aanraden. Het verhaal van drummer Ruben die doof wordt en met zijn handicap moet zien om te gaan, kwam helemaal binnen.

Minari zag ik net als Promising young woman via youtube Canada, ik heb dus netjes 2 keer voor een film betaald die hier nog niet te zien is. Hopelijk komt deze ook nog in de zalen eens die terug toegankelijk zijn.

Nomadland werd de grote winnaar op de Oscaruitreiking met Beste film, Beste regisseur en Beste actrice. Allemaal dubbel en dik verdiend en wie de film wil zien, kan terecht op Disney+ want daar is hij sinds vrijdag te zien. Doen!

En dan is er ook nog My octopus teacher, een documentaire die je op Netflix kan bekijken. Dit hartverscheurende verhaal over de vriendschap tussen een man en een octopus wist mij helemaal te raken. En ging dan ook met het beeldje voor Beste documentaire naar huis.

Naast mijn oscaravonturen kon ik in april ook genieten van een gratis maandje Streamz, aangeboden door Humo. En ja, ik weet dat ik hier al heb zitten roepen dat ik daar geen geld aan ging uitgeven, maar als het gratis is? Dan doen we dat he.

Tijdens het paasweekend bekeek ik de HBO-reeks Euphoria, want daar wordt al langer op gestoeft.

En het is ook een steengoede reeks met schitterende acteerprestaties, maar het leven dat er wordt neergezet staat bol van leegte. De jongeren waar het over gaat, zijn enkel geïnteresseerd in drugs en seks en dat werkte - echt waar - heel hard op mijn systeem.

Ook de twee specials die ze nog coronaproof hebben kunnen maken, heb ik bekeken. De eerste was uit het standpunt van Rue, maar daar kon ik geen begrip voor opbrengen, ik wou haar enkel wat kletsen geven. De tweede special waarin Jules aan het woord was, vond ik veel aangrijpender.

Na al deze leegte koos ik voor de neonkleurtjes en flitsende ruimteschepen van Vagrant Queen.

Dit is een relatief onnozele sf-reeks maar wie mij een beetje kent, weet dat dit juist helemaal mijn ding is. Dat de reeks ook heel wat zelfspot verwerkt in de verhaallijnen, kon alleen maar op mijn goedkeuring rekenen.

Jammer genoeg is hier maar 1 seizoen van gemaakt en zullen we nooit weten hoe die cliffhanger op het einde opgelost geraakt...

Hét evenement op Streamz (en bij uitbreiding HBO) de afgelopen maand voor mij was de nieuwe reeks van de hand van Joss Whedon: The Nevers.

En ik weet dat de halfgod van popculture (Buffy, Angel, Firefly...) van zijn sokkel gevallen is de laatste tijd, maar deze reeks? Waw, weer helemaal mijn ding.

In het Victoriaanse Londen duiken vrouwen op die na een vreemde gebeurtenis allemaal een soort van gave of "turn" gekregen hebben. Weduwe Amalia True en haar compagnon Penance Adair vangen deze vrouwen op in een weeshuis dat onder de bescherming staat van de rijke Lavinia Bidlow. Amalia kan flarden van de toekomst zien en kan beter vechten dan menig man (het watergevecht in aflevering 3!) en Penance is een buitengewoon begaafde uitvindster die elektrische stromen ziet. 

We zijn momenteel 3 afleveringen ver (er verschijnt er elke week eentje - de foltering!) en ik heb deze al twee keer gezien - wat een goed idee was want in de eerste aflevering gebeurt zo veel dat je het niet allemaal kan vatten na één kijkbeurt en zo kon ik wat meer gebeurtenissen aan elkaar vastknopen.

Er staan nog 3 afleveringen te wachten voor ze aan hun pauze beginnen en ik kijk er echt naar uit. En ja, dat wil zeggen dat ik er een betalende maand moet achteraan gooien bij Streamz, maar vanaf 3 mei is daar ook de HHVB corona special van Xander De Rycke te zien en daar betaal ik graag 11.99€ voor. Maar dan is 't gedaan hoor.

Op NPO zag ik de Britse miniserie Des, over een seriemoordenaar in de jaren '80.

David Tennant speel op briljante wijze seriemoordenaar Dennis Nilsen die in de jaren '80 van Thatcher heel wat jongemannen vermoordde en hen in zijn huis hield na hun dood.

Dit was afgelopen zaterdag ook op Canvas te zien en kan nog ingehaald worden via VRTnu. Doen.

Het laatste weekend van april stond helemaal in het teken van Shadow & bone, de Netflixreeks gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo.

De boeken heb ik niet gelezen, maar deze reeks kon mij 8 afleveringen lang boeien, hoewel het verhaal redelijk cliché is en de hoofdrollen allemaal voor tieners zijn weggelegd - of ze gedragen zich toch zo.

Maar ik vond het leuk en meer moet dat soms niet zijn.

En ook aan Cosy Reading Nights was er geen gebrek in april. Ik mocht twee keer een avond vullen met leesplezier en snacks:

Op 9 april legde ik een hele stapel leesvoer klaar en ik heb ze allemaal uitgelezen / ben er in begonnen die avond. Jammer genoeg beviel Starfell mij niet zo en dat boek heb ik dan ook niet uitgelezen in de loop van de maand.


Op 23 april deed ik het in maar liefst 3 talen: ik las eerst Die Bagage uit, maar dat boek maakte jammer genoeg niet veel indruk op mij. Ik vervolgde dit met enkele hoofdstukken (ofte jaren) uit 65 jaar België op het Songfestival en sloot mijn avond af met wat mijn boek van de maand zou worden: Love is for losers van Wibke Brueggemann. Een avond goed gespendeerd.

Het enige dat mij nu nog rest is mijn book haul van de maand en ik ben opnieuw redelijk braaf geweest:

Dochter van het moeras vond ik voor weinig geld in het Kruidvat en is een thriller die ik al lang eens wil lezen. Welkom dus in mijn boekenkast en blijf er maar een paar jaar ongelezen staan.

The strange case of the alchemist's daughter (veel dochters hier) werd zo bejubeld op booktube, dat ik mij niet meer kon inhouden en het boek moest aanschaffen. Hoofdpersonages zijn dochters van gekende literaire figuren, zoals dr. Jekyll, Frankenstein etc. en ook Sherlock Holmes maakt zijn opwachting. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten