maandag 19 april 2021

Academy Award Watching II

Na de animatiefilms, is het nu de beurt aan de genomineerden in de categorie Best Picture.

En dat zijn er maar liefst acht in totaal.

Wat kunnen we zonder veel problemen zien?
Zowel Mank als The trial of the Chicago 7 zitten op Netflix en op Amazon Prime kan je Sound of metal bekijken. Dat is het als je enkel in België kan kijken en geen VPN ter beschikking hebt en er eventueel extra geld aan wil besteden.

Nu moet ik wel zeggen dat ik The father en Judas and the black Messiah niet heb bekeken omdat ze mij te weinig aanspraken om er 13.34€ tegenaan te gooien. 

Als The father aan een lager tarief beschikbaar was geweest, dan had ik er naar gekeken want: goeie acteurs die ongetwijfeld een mooie prestatie neerzetten.

Judas and the black messiah kan me eerlijk gezegd totaal niet boeien: een geschiedenisfilm over de Black Panther beweging in de VS ligt echt mijlenver van mijn interesseveld en daar ging ik dan ook geen geld aan uitgeven. 

Wat de rest van de films betreft: ik ga weer van laagst gequoteerd naar mijn favoriet.

Helemaal onderaan vinden we de beide films die we op Netflix kunnen bekijken: Mank en The trial of the Chicago 7. Jammer dat we dus enkel het "afval" van de Oscars bij ons kunnen bekijken want ze kregen van mij niet meer dan 2.5 sterrren.

Hierbij wel de bedenking dat Mank prachtig gefilmd is met puike acteerprestaties, maar 't is zo saai dat ik het amper uithield om hem uit te kijken (maar ik heb het wél gedaan). Gewoon omdat het meer een politieke film is dan een film over film. Wat kan het mij schelen wie in de jaren '30 politiek aan de macht probeerde te komen in Hollywood? Wanneer het dan even niet daarover ging, kon de film schitteren. Maar het was voor mij niet genoeg.

The trial of the Chicago 7 had jammer genoeg al alles tegen zich: een rechtbankdrama (yuk) over een bekend Amerikaans proces (dubbel yuk) dat eveneens met politiek te maken had (driedubbel yuk). En hier was echt niets dat op mijn genade kon rekenen. De film sleepte meer dan 2 uur aan, had een overdreven sentimenteel einde (4x yuk) en ik was oprecht blij dat ik er vanaf was...

Gelukkig was het met deze twee gedaan met bucht en zag ik daarna serieus goeie films. De volgende 3 kregen elk 4 sterren van mij:

Sound of metal kan je dus zoals gezegd op Amazon Prime vinden en je moet het echt doen! Deze film over drummer Ruben die zijn gehoor verliest is simpelweg prachtig. Ik vreesde eerst dat het een muziekfilm zou worden, maar het is de weg van Ruben en hoe hij met zijn handicap leert omgaan. Schitterend en alle prijzen! (maar nog even niet de Oscar voor beste film)

Minari zat al even op mijn radar omdat hij ook al heel wat prijzen binnenrijfde en er wat controversie ontstond omdat hij eerst als "Foreign language film" werd beschouwd. Het is wel degelijk een Amerikaanse film, maar het gaat over een gezin van Koreaanse migranten en er wordt dus hoofdzakelijk Koreaans gesproken. Laat dit je vooral niet afschrikken: het is een mooi portret over een gezin dat tegenslagen moet zien te verwerken en je gaat ongetwijfeld een plekje in je hart maken voor de kleine David en ook oma Soonja sluipt daar naar binnen. Hier betaalde ik met plezier 13.34€ voor, money well spent.

Nomadland
tenslotte werd het afgelopen filmfestival vertoond, maar ik nam het niet op in mijn kijkprogramma. En dat heb ik mij de afgelopen maanden al serieus beklaagd. Maar niet getreurd: als je Disney+ en een VPN hebt, kan je deze film via Canada bekijken, zelfs mét Nederlandse ondertiteling. En dat kost je dus geen cent extra. Ik zou zeggen: doen! Frances McDormand speelt Fern die in haar busje woont en rondtrekt van de ene plek naar de andere. Een moderne nomade dus, die deel uitmaakt van een hele community. De andere "personages" zijn nomaden die zichzelf spelen, wat dan weer bijdraagt tot een authentiek gevoel. Deze film kreeg al veel prijzen, misschien kan een Oscarbeeldje nog mee op de schouw.

Mijn topper die ik het afgelopen weekend zag was Promising young woman, een film waar ik nog niet echt veel over gehoord had, maar na het zien van de trailer wou ik hem écht wel zien. Via een VPN is de film onder andere te huur via Youtube (ik betaalde 4.66€).

Je bekijkt dit best zonder al te veel voorkennis - zoals ik deed - zodat hij maximale impact heeft als je hem ziet. Weet gewoon dat Carey Mulligan meer dan exquisiet de hoofdrol speelt en als je weet waar de frase "promising young man" veel gebruikt wordt, kan je al een beetje gaan uitvogelen waar deze film over gaat. 

Dit is dus mijn keuze voor het Best picture beeldje, maar als het één van mijn viersterrenfilms wordt, zal ik er zeker niet om treuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten