zondag 18 april 2021

Academy Award Watching I

Volgende week zondag worden de Oscars uitgereikt op de 93e editie van de Academy Awards.

Hoog tijd dus om eens een kijkje te werpen op de films die genomineerd werden, want eerlijk? Ik had zelfs nog geen enkele van de 8 genomineerden voor Best picture gezien (shame on me!).

Nu wil het toeval (of de coronaperiode) dat een groot deel van die films gewoon bij ons te zien zijn op streamingdiensten. Voor de andere films moest ik wat creatiever zijn, maar het lukte om ook die te zien.

In dit eerste blogbericht ga ik het hebben over de films die vallen onder Animated feature film, want daarvan had ik er al 4 gezien het afgelopen jaar: Onward en Soul zijn namelijk op Disney+ te vinden, Over the moon is een Netflixoriginal en Wolfwalkers (te zien op AppleTV) zag ik afgelopen maand via JEF. Bleef enkel nog Shaun the sheep: Farmageddon over, hier op dvd verschenen onder de titel Het ruimteschaap. En daarvoor ging ik richting bibliotheek.

Onderaan het klassement - met 3 van de 5 mogelijke sterren - staan bij mij Onward en Over the moon. De eerste omdat het een mindere Pixar is (maar nog steeds niet rockbottom Cars) en het verhaal over de twee tienerbroers en hun queeste mij maar matig kon boeien. De tweede omdat het wel een leuk verhaal was, maar heel die fluokleurboek op de maan pijn deed aan mijn ogen (bomma-alarm hier).

Shaun the sheep: Farmageddon was onnozel, maar tegelijk ook leuk met alle verwijzingen naar klassieke sciencefictionfilms die er in verstopt zaten. Een ideale film om met je klein grut te bekijken zonder dat je er zelf al snurkend van in slaap valt of een aanval krijgt door flitsende kleuren en beelden. En daarnaast ook supercharmant door de ambachtelijke kleianimatie. 

Soul haalde bij mij een topschavotje met 4 sterren, maar eigenlijk vond ik Wolfwalkers nog net dat tikkeltje beter. Is het omdat het een Europese productie is? Historisch? Met beestjes in het bos? Ik weet het niet, maar ik was totaal mee met dit verhaal over vriendschap tussen mens en dier(achtige). En daardoor verdient het van mij het gouden beeldje. Al is Soul helemaal niet slecht natuurlijk.

Mijn keuze voor deze categorie valt dus op Wolfwalkers, maar ik ben vrij zeker dat Soul met het beeldje zal gaan lopen. 

En daar ga ik niet eens kwaad over zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten