zondag 29 november 2020

The original soundtrack - Robin Broos

 

Borgerhoff & Lamberigts, 2020
149 p.


Wie mij een beetje kent, weet dat ik ab-so-luut niks met muziek heb. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat ik er een lichte haat voor heb (ik kan niks herkennen, weet bij intro's amper of het in het Nederlands, Engels of iets anders gezongen wordt en soms is een mannenstem écht wel heel vrouwelijk...). Maar filmmuziek? Dat is iets anders.

Al van zo lang ik mij kan herinneren, is filmmuziek iets speciaals voor mij. Als grote film- en tv-liefhebber is die muziek onlosmakelijk met een beeld verbonden en op die manier kan het voor mij helemaal.

Mijn cd-rek - ja, ik heb dat nog - is voor zowat de helft gevuld met filmmuziek. Originele scores, compilatiealbums en guilty pleasures, het kan er allemaal bij en als ik eens per ongeluk muziek opleg, is het dikwijls een soundtrack. Want jawel, dit huis is een stil huis (tenzij de tv vol staat te blèren).

En ik herken die melodieën ook, soms zelfs beter dan de o zo muzikaal begaafde zus die het Harry Potter thema niet eens herkent (en ja, ik weet dat dat "Hedwig's theme" heet) of raar opkijkt als ik zonder problemen het Jurassic Park muziekje weet te identificeren.

Het boek The original soundtrack: wat je moet weten over de beste filmmuziek aller tijden was dan ook een feest van herkenning voor mij. Hierin gaat Robin Broos alle bekende filmcomponisten af, maar laat hij ook ruimte voor de beginjaren van de film, de invloed van jazz, de rare kronkels in het hoofd van Quentin Tarantino en nog zoveel meer...

Ik kon bij de vermelde werken en films zo de muziek voor de geest halen en wanneer dat niet meteen lukte, was er gelukkig ook nog Spotify - gratis lidmaatschap uiteraard, of dacht je nu echt dat ik geld ging uitgeven aan een muziekapp? - om die dingen uit een middelmatige luidspreker te laten schallen.

Je krijgt meteen zin om de films opnieuw te bekijken en/of de soundtracks in je cd-speler te steken en op de achtergrond te laten draaien. Een boek waar je met andere woorden een warm gevoel van krijgt.

Dit is een aanrader voor alle filmliefhebbers en muziekliefhebbers. Want zijn filmcomponisten niet wat de klassieke componisten in voorgaande eeuwen waren?

Vier sterren. Niet licht gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten