donderdag 23 april 2020

Matilda en de boekdwalers - Anna James


Veltman, 2019
383 p.
Vertaald uit het Engels: Tilly and the bookwanderers (2018)

Matilda Pages is een elfjarig meisje dat bij haar grootouders woont die een boekenwinkel, Pages & co, uitbaten. Ze is dus met een stevige dosis (jeugd)literatuur grootgebracht en mist daarnaast haar moeder Bea, die verdween toen Matilda een baby was.

Wanneer ze op een dag in de boekenwinkel wat zit te lezen, duiken er ineens twee meisjes op: Anne en Alice, die verrassend veel lijken op die Anne en Alice uit Anne van het groene huis en Alice in Wonderland. Matilda blijkt een boekendwaler te zijn: iemand die met de personages van haar favoriete boeken kan praten en zelfs met hen kan meegaan in het boek.

Klinkt als een magisch kinderboek? Dat is het ook.

Schrijfster Anna James kende ik al van op youtube, waar ze het booktubekanaal A Case for Books beheert. Altijd leuk om weten dat zo'n mensen dan ook effectief een boek (of twee) op de markt weten te brengen en er relatief succes mee hebben...

Ik heb echt genoten van dit verhaal over een meisje dat zich letterlijk in boeken kan verliezen, maar ik heb wel enkele bedenkingen voor Nederlandstalige lezertjes.

De boeken waar James naar verwijst zijn vooral Anne van het groene huis en Alice in Wonderland, twee boeken die wel tot de wereldliteratuur behoren, maar waarvan ik twijfel of hedendaagse kinderen in ons taalgebied ze gelezen hebben... Zelf las ik Anne van het groene huis pas enkele jaren geleden, toen er een nieuwe Nederlandse vertaling van op de markt kwam en Alice in Wonderland staat in het Engels in mijn boekenkast, maar heb ik compleet nog niet gelezen. Wat ik van het verhaal ken, weet ik uit de Disneyfilm. Komt daar nog bij dat het boek zich richt naar relatief jonge lezertjes (9-11 jaar) en dat de boeken die er in vermeld worden eerder voor een categorie hoger bedoeld zijn.

Er zijn ook enkele summiere verwijzingen naar Harry Potter, Percy Jackson en De Noorderlichttrilogie van Philip Pullman, maar ook die boeken richten zich op iets oudere kinderen en de laatste kent denk ik ver niemand in de Lage Landen (bibi heeft ze wel gelezen). Dat Anna James zich vooral richt op die oudere werken heeft natuurlijk alles te maken met copyright zodat ze met die personages haar eigen ding kan doen, iets wat met Harry, Percy of Lyra (nog) niet mag...

Ze steekt zelfs verwijzingen naar romans voor volwassenen in haar boek en ik was blij dat ik die ook allemaal gespot heb. Ben ik toch goed bezig met mijn lezen.

Matilda en de boekdwalers was een heel aangenaam boek, maar er zijn dus enkele caveats voor Nederlandstalige lezertjes.

Drie sterren - het boek wordt in het Engels hoger gequoteerd, maar dat heeft dus zijn redenen.

Er is ook al een vervolg uit: Matilda en de verloren sprookjes (Tilly and the lost fairy tales), misschien dat hierin wat meer herkenbare figuren zullen opduiken voor onze lezertjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten