zondag 29 maart 2020

Little fires everywhere - Celeste Ng


Little, Brown, 2017
338 p.
Vertaald als: Kleine brandjes overal

Dit boek stond al een hele tijd in mijn boekenkast te bestoffen hoewel ik het eerste en vorige boek van Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd - fantastisch vond. Ik volg haar zelfs op twitter en daar zag ik dat de verfilming van Little fires everywhere bijna op de Amerikaanse tv ging verschijnen. Tijd dus om het boek te gaan lezen.

Little fires everywhere opent met een huis dat in brand staat in Shaker Heights. Shaker Heights is wat men een perfecte leefgemeenschap zou kunnen noemen: het werd gebouwd naar een "perfect" plan en mensen moeten hun huizen op een bepaalde manier onderhouden om niets aan de esthetiek van de plek te veranderen. Je geraakt er ook niet zomaar aan een huis: nieuwe bewoners moeten door de buren goedgekeurd worden of de deal gaat niet door.

Belangrijke spelers in dit nagenoeg idyllische Amerikaanse plaatsje zijn Elena Richardson en haar gezin. Zij werkt voor de plaatselijke krant, haar man is een belangrijke advocaat en hun vier kinderen - afgezien van buitenbeentje Izzy - zijn het toonbeeld van Amerikaanse gezonde burgers.

Ze verhuren ook een huis en wanneer daar op een dag Mia Warren en haar dochter Pearl hun intrek nemen, zal alles in hun leven veranderen... Jongste zoon Moody begint meteen met Pearl op te trekken en zij wordt zowat een vaste waarde in het gezin Richardson. Enkel Izzy lijkt afstand te nemen van Pearl, maar wordt wel aangetrokken door de artistieke Mia die enkele uren per dag bij hen het huishouden komt doen.

Wanneer een bevriend koppel van de Richardsons een Chinese baby wil adopteren, komt de rust en kalmte van Shaker Heights in gevaar. Mia zal zich immers inzetten om de biologische moeder van de baby terug aan haar kind te helpen en zo zal ze lijnrecht tegenover Elena komen te staan.

De deadline om het boek te lezen voor de tv-serie begon, heb ik niet gehaald maar de serie loopt nog steeds in de VS, dus ik heb toch iets bereikt. De personages die Ng creƫert voelden - voor mij dan toch - heel echt aan. Zeker Moody en Pearl konden op mijn belangstelling rekenen. Minder interessant vond ik dan weer oudste zus Lexie (ik heb die naam 3x moeten opzoeken tijdens deze bespreking want ik vergat hem telkens, zo interessant vond ik dat personage), die meer op de zenuwen werkte dan wat anders met haar leeghoofdig gedoe terwijl ze echt wel intelligent is.

Elena is dan weer een vrouw die gewend is om steeds haar zin te krijgen en zal in het verleden van Mia gaan graven omdat ze voelt dat daar iets niet klopt. In de serie wordt ze vertolkt door Reese Witherspoon en als dat een beetje zal zijn zoals in Big little lies, heeft ze zichzelf heel goed gecast.

Maar evenaarde dit boek nu Celest Ng's eerste roman? Nee zou ik zeggen. Als ik tussen de twee moet kiezen, gaat mijn voorkeur zonder twijfel uit naar het eerste boek. Little fires everywhere blijft een interessant boek om te lezen, maar de mysteries er in waren mij wat te voorspelbaar en ook ongeloofwaardig. Over het waarom kan ik niets zeggen, want dan moet ik natuurlijk gaan spoileren.

Maar toch geef ik nog 4 sterren aan dit boek. Lezen dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten