woensdag 25 maart 2020

Kijktip: Deux


Gisteren ging ik naar de cinema... (Niet echt he, want die zijn momenteel allemaal gesloten.)

Ik was van plan om vorige week dinsdag richting Sphinx cinema in Gent te trekken om Deux te gaan bekijken, maar dat ging om begrijpelijke redenen niet door.

Maar, maar, maar! De goede mensen bij Lumiereseries hebben de handen in elkaar geslagen met enkele filmverdelers zodat nieuwe bioscoopfilms die je normaal gezien nu in de bioscoop zou kunnen gaan bekijken, vanuit de eigen zetel thuis kunnen bekeken worden aan 8.00€ het stuk. (En ja, ook bij Dalton en op de VODdienst van Proximus Pickx kan je nieuwe bioscoopreleases bekijken aan die prijs, maar Deux zit daar niet in het aanbod. Leve Lumiereseries dus!)

Waarover gaat dit nu?

Nina en Mado, zeventigers en overbuurvrouwen in het flatgebouw, zijn daarnaast ook al zo'n 20 jaar geliefden. Ze maken nog duchtig plannen en willen hun appartementen verkopen om in Rome te gaan genieten van hun oude dag.

Maar dan krijgt Mado een herseninfarct en verandert alles. Er komt een stuurse verpleegster bij haar inwonen die Nina niet wil binnenlaten en ook Mado's kinderen begrijpen niet goed wat de buurvrouw daar steeds komt doen. Mado heeft namelijk nooit aan haar kinderen verteld dat zij en Nina samen zijn. Nina zal op allerlei manieren proberen om toch bij Mado in de buurt te komen, tegen alle obstakels in.

Deux is een heel mooi portret van een paar vrouwen op leeftijd. De liefde en genegenheid tussen de twee spat er van af, ook wanneer een van de twee niet echt meer kan communiceren... Hoewel de twee hard van elkaar verschillen - Nina de bohemien tegenover de meer bourgeois Mado - leven ze op een prettige manier samen. Barbara Sukowa (Nina) en Martine Chevallier (Mado) spelen hun rollen met verve en ik ben oprecht blij dat ik deze film toch nog heb kunnen zien.



Het aanbod van Lumiereseries bestaat uit heel wat nieuwe bioscoopfilms. Aanraders zijn alvast Cleo, System crasher, Little Joe, J'ai perdu mon corps en Choums odyssee die ik al op het filmfestival afgelopen oktober zag of op de visiedag van JEF vorige week (over dit laatste volgt nog een bericht).

Zelf ga ik zeker nog Jumbo bekijken, over een vrouw die verliefd wordt op een pretparkattractie. Klinkt raar, maar intrigeert ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten