maandag 23 maart 2020

Petite - Andrew Carey


Ambo/Anthos, 2019
445 p.
Vertaald uit het Engels: Little

Petite vertelt ons het verhaal van Marie Grosholtz, geboren in de Elzas in 1761, die nooit echt groot zal worden (max. 1.42m) maar ons wél een rariteitenkabinet onder de naam Madame Tussaud zal schenken...

Wie nu denkt dat je te weten komt hoe ze haar eerste tentoonstelling in Londen op poten gezet heeft, is er aan voor de moeite. Het boek behandelt vooral haar kindertijd en jeugd en laat haar en passant ook de Franse revolutie meemaken, maar het belangrijkste gedeelte van haar leven, daar wordt ver met geen woord over gerept.

Haar kindertijd en jeugd worden gekenmerkt door drama's: ze komt ter wereld als een onooglijk wurmpje dat wonder boven wonder in leven blijft. Haar vader sterft al snel aan de gevolgen van zijn oorlogswonden en daarna besluit haar moeder richting Zwitserland te trekken om bij een dokter te gaan dienen. Die dokter blijkt de zonderlinge Philippe Curtius te zijn, niet geïnteresseerd in levende patiënten, maar gedreven in het maken van wassen replica's van lichaamsdelen.

Wanneer ook Maries moeder sterft, komt ze als achtjarige in de leer bij Curtius en toont hij haar hoe ze wassen beelden van bestaande mensen kan maken.

Nadat Curtius uit zijn huis in Bern wordt gezet, belanden de twee in Parijs bij een kleermakersweduwe die hen voor haar eigen gewin aan het werk zet en vooral Marie zal uitbuiten. Terloops wordt ze ook nog de leermeester van de jongere zus van de koning en ziet ze Parijs compleet ontploffen...

Andrew Carey weet de sfeer in het Parijs van rond 1789 treffend weer te geven, je voelt gewoon hoe de spanning in de stad stijgt en huivert enigszins mee met de gruwel die Marie daar aantreft. Daarin is het boek meer dan geslaagd.

Waar het dan weer minder in geslaagd is, is in de ontwikkeling van de figuur van Marie. Die bleef het hele boek door voor mij een kind van een jaar of 10, zelfs al was ze al 40. Zij vertelt namelijk het verhaal en er zit in mijn ogen geen evolutie in haar stem. Of ze nu 8 of 38 is, ze klinkt de hele tijd hetzelfde en dat werkte wat op mijn systeem.

3.5 sterren nog, want het is zeker een boek dat gelezen mag worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten