dinsdag 17 oktober 2017

Filmfestival - dag 5


Op mijn vijfde filmfestivaldag geraakte ik eindelijk tot in de Starbucks op de Korenmarkt. En nee, niet om de pumpkin spice latte te degusteren (dat deed ik al in Keulen en 1x per jaar is genoeg), maar dat andere favoriete drankje van mij: de chai latte.

Je kan die in ver alle hippe koffiebars vinden en tot voor kort zelfs in poedervorm bij Albert Heijn (nu moet ik die online beginnen bestellen, dju toch):

Opnieuw twee films op het programma.

Als eerste kwam Claire's camera aan de beurt, de enige film dit jaar waarin Isabelle Huppert meespeelt.

Wie hier een beetje meevolgt, weet al langer dat ik een sucker voor films met Isabelle Huppert ben en meestal kan je op het filmfestival films met haar zien die je daarna niet in de gewone bioscoop kan terugvinden. Langs de ene kant een buitenkansje en langs de ander kant jammer genoeg meestal om een goeie reden.

Deze Claire's camera is dan ook geen uitzondering op die regel: het is echt een non-film waar geen klop in gebeurt en het mixen van Koreaans (de regie is in handen van Sang-Soo Hong die haar al regisseerde in In another country, nog zo'n rare - maar wel bekijkbare - film) met Engels en Frans, maakt de boel een beetje schizofreen.

Ik dacht dat ik gisteren de stinker van het festival te pakken had met Sicilian ghost story, maar deze sloeg echt alles... Gelukkig duurde dit onding maar 69 minuten, de nabespreking heb ik aan mij laten voorbijgaan. Het was echt genoeg geweest.

En wéér kwam er een mastodont van een hond in voor, deze deed gelukkig niet meer dan in de weg liggen, maar het mag voor mij stoppen, hoor. Ik wil geen horrorbeelden te zien krijgen als het geen horrorfilm is...

Ik herkende als tweede vrouwelijke hoofdrol wel Min-Hee Kim die schitterde als een van de twee leads in The handmaiden die ik in januari zag. Kijk gewoon die film, hij is al uit op dvd.



Tweede film op mijn programma was Indivisibili.

Dasy en Viola zijn een 18-jarige siamese tweeling die door hun ouders in een zangcarrière gepusht zijn. De tweeling staat op die manier in voor het onderhoud van zowat de hele familie, terwijl ze er zelf geen cent van zien.

Wanneer een dokter hen na een optreden opzoekt en voorstelt om hen te scheiden - wat eigenlijk bij hun geboorte al had moeten gebeuren - slaat het hoofd van Dasy op hol. Zij wil vrij zijn, reizen, vrouw worden... en als je je zus aan je heup hebt hangen, is dat allemaal net wat lastiger.

De operatie zelf zou gratis zijn, maar ze hebben 20.000 euro nodig om in Zwitserland te geraken en hun verblijf te bekostigen. Geld dat ze aanvankelijk aan hun vader vragen, maar die blijkt alles vergokt te hebben.

Het is trouwens echt wel een modelfamilie: gokkende vader, wiet rokende moeder, rondlummelende extra's die mee het geld opdoen en dat alles terwijl de meisje klein en onwetend van de wereld gehouden worden.

Op aandringen van Dasy breken ze vrij en zullen ze het avontuur van hun leven beleven.

Een oprecht mooie film die sprookjesachtig aandoet zonder dat al vooraf in je gezicht te smijten (ik kijk naar jou, Sicilian ghost story!). En ook echt een aanrader. De film was Nederlands ondertiteld, maar jammer genoeg kan ik er geen releasedatum voor vinden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten