zaterdag 18 oktober 2014

Filmfestival - day four


Vandaag stond er slechts één film op het programma, aangezien ik vanavond meedeed aan een filmquiz (waarom niet...).

We zijn uiteindelijk met Frak, frell & gorram 8e geëindigd, met nog 73% van de punten. 't Was een meer dan geslaagde avond!

En dan nu de orde van de dag:

Risse im Beton (14.30u, Studioskoop) 2/5



Sinds Patrick Duynslaegher "artistiek" directeur is van het filmfestival, is het gedaan met de weldaad aan Scandinavische en Duitse films op het festival... Waar je vroeger ver struikelde over het aantal Zweedse, Deense, Noorse of Duitse films, is het nu zoeken met een vergrootglas om nog iets te vinden.

Om mij in het Duits content te stellen, moest ik het met deze Risse im Beton doen, een Weense film over een man met migratieachtergrond die uit de gevangenis komt en vastbesloten is zijn leven te beteren. Er loopt ook een hormonale 15-jarige in de film rond die er alles voor over heeft om zijn rapsingle te kunnen uitbrengen en wanneer de paden van beiden kruisen, kan het eigenlijk niet echt goed aflopen...

Ik was eerlijk gezegd niet erg onder de indruk van deze film, mede doordat de laatste jaren enkel nog Duits"talige" films met een dergelijk thema op het festival te zien zijn (Die Fremde, Shahada, donderdag nog Macondo en nu deze Risse im Beton).

Er wordt in Duitsland en Oostenrijk wel meer geproduceerd dan enkel dit soort sociale drama's hoor! Een mooi voorbeeld daarvan is het Oostenrijkse Atmen, een weinig bekende film die toch een diepe impact achterlaat (wel, op mij dan toch), maar zoiets krijgen we hier niet te zien, hoewel de film perfect op het festival zou passen.

En nog iets: als ik naar een Duitse film kijk, wil ik ook Duits horen en niet 85% een vreemde taal en 15% vermangeld Duits, ik moet me toch ook nog een beetje kunnen oefenen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten