dinsdag 21 oktober 2014

Filmfestival - day six


Kleine observatie:

studenten op de fiets in Gent zijn blijkbaar hun eigen leven beu, 'k had er gisteren twee die ver onder de wielen van mijn auto zaten en dat was niet omdat ik roekeloos bezig was...

Misschien een ideetje om alle nieuwe studenten verplicht een cursus "Hoe gedraag ik mij op de fiets in het verkeer in Gent" te geven bij de start van het nieuwe academiejaar?

Maar het gaat hier om de filmpjes...

Une histoire banale (17.30u, Sphinx) 4/5



Mannen zijn varkens, maar dat wisten we al...

Nathalie leidt een rustig leventje, waarbij ze om de twee weekends haar vriend ziet die in Brussel werkt.
Ondertussen is een collega obsessioneel met haar bezig: om de haverklap bellen, opduiken op plekken waar ze uitgaat... Hem laten weten dat ze niet geïnteresseerd is, heeft geen enkele zin bij deze creep en op een avond gebeurt wat nooit zou mogen gebeuren: hij achtervolgt haar in haar appartementsgebouw en verkracht haar in haar appartement.

Ze vertelt het aan niemand, maar werkt de hele situatie op zichzelf uit, breekt met haar vriend en verliest beetje bij beetje haar verstand.

Deze film werd gemaakt met minimale middelen, maar dat voel je geen moment, vooral door de sterke vertolkingen. Het is absoluut geen vrolijke film, maar na afloop voel je je allesbehalve down. Sterk.


Xenia (20.00u, Sphinx) 4/5



Een wat luchtiger film om de dag mee af te sluiten.

Danny en Ody, twee Albanees-Griekse broers van 16 en 18 (ja, geloof dat maar, die acteur zag er gewoon 30 uit), gaan na de dood van hun moeder op zoek naar hun Griekse vader om zo de Griekse nationaliteit te kunnen krijgen en al hun achterstallige onderhoudsgeld op zak te kunnen steken.
Klinkt misschien als een sociaal drama, maar het is een heel grappige film, met hier en daar dromerige beelden en een hoge dosis camp met momenten (Ody probeert ook mee te doen aan de Griekse versie van Superstars).

Na de kommer en kwel van de vorige film, was deze het ideale tegengif en hoewel hij waarschijnlijk hier niet in de zalen zal komen, is hij meer dan de moeite waard op het filmfestival!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten