maandag 13 juni 2022

Het kattencafé - Charlie Jonas

 
Bruna, 2022 (oorspr. 2020)
304 p.
Vertaald uit het Duits: Katzencafé


Na een volle maand en meer dan 1200 pagina's in Georgië en met de familie Jasji te hebben doorgebracht, had ik om te bekomen nood aan een boek dat mij pure ontspanning zou brengen en waar ik doorheen zou racen.

En dat is exact wat Het kattencafé van Charlie Jonas mij gaf.
Was dit hoogstaand en kan je dit literatuur noemen? Twee keer nee. Maar heb ik mij geamuseerd? Meer dan ja!

Motor van het hele verhaal is de 73-jarige Susann Siebenschön die een allerlaatste keer naar het Italiaanse eiland Ischia op reis wil gaan, de plek waar ze met haar inmiddels gestorven Bertold prachtige vakanties beleefde. Nu ze zelf lichamelijk wat begint te sukkelen, is het tijd om nog een laatste keer te gaan genieten. Maar wat met haar kat Mimi? Die kan niet mee en ze moet dus op zoek naar een oppas.

Haar oog valt op Leonie, haar jonge buurvrouw, die zich door Susann laat overhalen om Mimi tijdens de reis in huis te nemen. Leonie doet dit eerder uit naastenliefde, want katten? Daar heeft ze geen verstand van...

Het blijkt ook al snel dat de kleine witte Mimi niet kan aarden bij haar en ze roept de hulp in van haar beste vriendin Maxie, een kattengek, die net een knus cafeetje geopend heeft waar ze ook taarten naar recept van haar lievelingstante aan de man brengt. Twee keer raden waar Mimi een plekje zal vinden - en ook haar vijf kittens die ineens geboren worden.

Dit was met andere woorden gewoon een fluffy read, waarin je kan meeleven met de personages en hals over kop verliefd wordt op Mimi en Fräulein Paula, het café van Maxie. Dat het een heel hoge voorspelbaarheidsfactor heeft, nam ik dan ook voor lief.

Had ik trouwens al vermeld dat het boek zich in Keulen afspeelt? Dat was - naast het kattencafé gegeven - nog een reden voor mij om het mee te nemen. Er wordt genoeg naar de stad verwezen en aangezien ik daar inmiddels goed mijn weg ken, was het ook een feest van herkenning. Jammer genoeg bestaat het kattencafé niet echt en kan ik er dus geen bezoekje aan brengen de volgende keer dat ik mij nog eens in Keulen bevind...

Ik heb met volle teugen van dit boek genoten en mensen met een voorliefde voor katten en luchtige literatuur wil ik het zeker aanraden.

Wel maar 3.5 sterren, want ondanks het leesplezier kan ik dat andere en beter geschreven werken niet aandoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten